1 svar
55 visningar
Pankakan behöver inte mer hjälp
Pankakan 104
Postad: 19 sep 18:15

Vad skiljer sig mellan "normala" fosfolipidmembran och de hos arkeer?

Det ändå jag har för mig är att de istället för två fettsyrakedjor har en isopren kedja från "huvudet" och detta på något sätt leder till ökad tolerans till bland annat temperatur? Hur kommer det sig? 

mag1 9516
Postad: 19 sep 22:16 Redigerad: 19 sep 22:41

Det finns variationer även inom lipiderna hos arkéer, men de lipider du beskriver består av två parallella och långa kolvätekedjor, som är grenade vid vissa repeterande positioner. Förgreningarna kommer ifrån isorprenoid-bitarna som sammanfogas till att bilda lipiderna. De två parallella kolkedjorna binder tillsammans till en och samma glycerolenhet, så de binds ihop av glycerol, i vardera ände.

Så en skillnad är att det är ett enkelskikt med lipider, till skillnad från dubbelskiktet hos de andra domänerna.

Och bindningen till glycerol är en eter, inte en ester som finns hos bakterier och eukaryoter. Och eterbindningen är kemiskt sätt mer stabil än esterbindningen, den är svårare att hydrolysera (klyva).

Detta gör tillsammans att membranet hos arkéer är mer motståndskraftigt. De olika arterna av arkéer har även anpassat sina membran ytterligare för att tåla just sin livsmiljö, som kan vara speciellt utmanande - eller "extrema" som dessa miljöer ofta kallas inom biologin, t.ex. sura/basiska/heta/salta.

 

 

Bilden norpade jag här

 

Red: filade bort felaktighet som slarvat sig in.

Svara
Close