vad sker vid anaerobt arbete?
Jag har ett kommande prov i Idh1, och jag har fastnat lite på att förklara vad som händer vid anaerobt arbete. Jag skulle vara väldigt tacksam om ni kunde rätta mig.
Okej, när kroppen snabbt behöver energi men syret inte räcker till, övergår kroppen till ett anaerobt arbete där andra ämnen används för att bryta ner kolhydrater (inte fett eftersom fett kräver syre). Ett av dessa ämnen kan vara glykogen. Glykogen bryts ner till glukos genom glykolysen, och vid denna omvandling får kroppen energi. Glukoset används sedan för att bryta ner kolhydrater och ge energi. Eftersom detta sker utan syretillförsel bildas mjölksyra som en biprodukt.
Jag är väldigt tacksam för snabba svar!
Det låter konstigt med "andra ämnen ... för att bryta ner kolhydrater". Glukos är en kolhydrat, och den kan uppstå som du korrekt skriver när glykogen, som också är en kolhydrat, bryts ner anaerobt. Glukos är det ämne som cellerna behöver som energikälla.
Glykogen lagras i levern (tror jag) för att snabbt kunna tillhandahålla glukos.
Att det bildas mjölksyra då stämmer också.
Håller med Laguna, det är fortfarande en kolhydrat (glukos) som används som energikälla, när mängden syre är lägre än vad som krävs för att helt förbränna glukos eller fett i muskelcellerna.
Glukos är ett centralt ämne i vår ämnesomsättning, och cellerna är vana vid att oxidera (kräver syre) glukos hela tiden. Oftast sker oxidationen fullständigt i flera steg, eftersom det finns syre så det räcker. Men när syret inte räcker till riktigt (tänk dig att du springer upp för den där låååånga backen och inte vill att polaren skall hinna först), så börjar det bli ont om syre till cellerna. Och tricket cellerna kan använda är att modifiera ett av ämnena som bildas när glukos oxideras, och på så vis tillfälligt få lite mer energi. Det är denna del som skapar mjölksyran.
Vad mer händer? Hur tycker du kroppen påverkas av anaerobt arbete? Kan du göra det hela dagen? Hur känns det efter, tar det en stund att återhämta sig eller är du sugen på att springa backen igen?
mag1 skrev:Håller med Laguna, det är fortfarande en kolhydrat (glukos) som används som energikälla, när mängden syre är lägre än vad som krävs för att helt förbränna glukos eller fett i muskelcellerna.
Glukos är ett centralt ämne i vår ämnesomsättning, och cellerna är vana vid att oxidera (kräver syre) glukos hela tiden. Oftast sker oxidationen fullständigt i flera steg, eftersom det finns syre så det räcker. Men när syret inte räcker till riktigt (tänk dig att du springer upp för den där låååånga backen och inte vill att polaren skall hinna först), så börjar det bli ont om syre till cellerna. Och tricket cellerna kan använda är att modifiera ett av ämnena som bildas när glukos oxideras, och på så vis tillfälligt få lite mer energi. Det är denna del som skapar mjölksyran.
Vad mer händer? Hur tycker du kroppen påverkas av anaerobt arbete? Kan du göra det hela dagen? Hur känns det efter, tar det en stund att återhämta sig eller är du sugen på att springa backen igen?
Så att när kroppen snabbt behöver energi men inte får tillräckligt med syre, övergår den till anaerob metabolism. Det innebär att kroppen använder glykogen, som är en lagrad form av glukos i muskler och lever. Glykogen bryts ner till glukos genom en process som kallas glykolys. Eftersom det inte finns tillräckligt med syre, kan glukosen inte brytas ner fullständigt via de vanliga syreberoende processerna. Istället omvandlas glukosen till pyruvat, och sedan till mjölksyra. Denna process ger snabb energi, men bara en begränsad mängd.
Mjölksyran som bildas ansamlas i musklerna och orsakar trötthet och en brännande känsla. Det gör att anaerobt arbete inte kan pågå särskilt länge. Efter intensivt anaerobt arbete, som när man springer uppför en backe, behöver kroppen tid för återhämtning. Under återhämtningen transporteras mjölksyran bort, och syretillförseln till musklerna återställs. Den här återhämtningen tar tid, så man kan inte hålla på med anaerobt arbete hela dagen. Det tar oftast några minuter, beroende på hur hårt man har arbetat.
Glykogen lagras främst i levern och musklerna för att snabbt kunna tillhandahålla glukos när kroppen behöver det. Det stämmer också att mjölksyra bildas som en biprodukt av anaerobt arbete, vilket är en naturlig del av kroppens sätt att få ut energi utan syre.
Användandet av glykogen som energikälla är inte begränsat till anaerobt arbete. Det sker även när det finns tillräckligt med syre. Källan till glukos kan m.a.o. vara glykogen, oavsett om muskelcellen arbetar intensivt/anaerobt eller om den arbetar mindre intensivt/aerobt.
Mjölksyran kan antingen transporteras bort, eller helt enkelt användas för att återbilda pyrovat som sedan kan oxideras fullt ut samtidigt som ATP bildas. Men det kan först ske efter att cellerna får tillgång till mer syre, cellerna "vänder" på det och återställer både pyrovat och höjer/återställer pH i cellen (då den pH sänkande mjölksyran omvandlas till pyrovat, som inte påverkar pH i cellen).