1 svar
24 visningar
Hedvig.rf 10
Postad: 11 nov 15:50

Vad sker under anaerob energiomsättning??

Hej jag undrar om någon kunde läsa igenom för att se om de är rätt eller om de bör utvecklas, och om någon kan förklara alkoholjäsning lite kort?

Vid brist på syre kan pyruvatjonerna inte släppa ifrån sig en kolatom och bilda acetylmolekyl då det inte finns tillräckligt mycket syre. Då kommer pyruvatsyran att reduceras till mjölksyra, där NADH avger en väte för att cellen ska få energi. Denna process kallas mjölksyrajäsning. Detta kan ge dig extrema smärtor så att pH värdet blir lägre i musklerna.

mag1 9471
Postad: 11 nov 17:48

Hej!

Det som begränsar nedbrytningen av pyrovat till acetyl-CoA (acetyl-Coenzym A) är inte direkt bristen på syre. Utan bristen på NAD+ en av de s.k. "vätebärarna". När enzymet omvandlar pyrovat till acetyl-CoA används samtidigt en molekyl av NAD+, som omvandlas till NADH. Detta bildade NADH används sedan för att bilda ATP, vilket i sig är en process som kräver syrgas. Så vid anaerob metabolism saknas syrgas, vilket får till konsekvens att mängden NAD+ blir för låg, och därför kan inte enzymet omvandla pyrovat till acetyl-CoA.

När det finns för mycket NADH (det förbrukas ju inte då syre saknas) kan cellen fermentera pyrovat till mjölksyra, eftersom det förbrukar NADH, och samtidigt återbildar NAD+. På så vis kan lite mer ATP ("lättanvänd lagrad kemisk energi") bildas.

Att det bildas mer mjölksyra under anaerob metabolism, kanske du kan koppla till att pH sjunker?

Kan cellen göra detta länge, eller finns det någon begränsning?

Hur återställs allt? Om pH är lågt hur kan det bli normalt igen?

Svara
Close