Vad sker i reaktionen?
Jag utförde nyligen en laboration där magnesium reagerade med saltsyra enligt formeln:
Mg (s) + 2HCl (aq) --> H2 (g) + MgCl2 (aq)
Laborationen utfördes i syfte att ta reda på den allmänna gaskonstanten genom att samla upp gas från reaktionen mellan magnesium och saltsyra, bestämma gasens volym och tryck samt att beräkna vätgasens partialtryck. Med dessa värden skulle sedan gaskonstanten bestämmas. Min fråga är nu vad denna reaktion innebär.
Jag har förenklat reaktionsformeln till nedanstående formel och därmed tagit bort åskådarjonerna.
Mg + 2H+ --> Mg2+ + H2 (g)
När reaktionen under laborationen skett skulle man vänta 5 minuter för att systemet skulle anta rumstemperaturen. Skulle reaktionen därför kunna vara exoterm reaktion då den avger energi under dessa 5 minuter. Men samtidigt tänker jag att magnesium är en väteutdrivande, oädel metall som därför lätt oxideras och att reaktionen därför kanske är en redoxreaktion. Eftersom magnesium ger ifrån sig två elektroner och väte tar upp två elektroner.
Kan en reaktion vara både exoterm och en redoxreaktion?
Ja, de beskriver olika saker så de utesluter inte varandra. I detta fall är det en redoxreaktion som också råkar vara exoterm.
Hur vet man att reaktionen är en exoterm reaktion? Är det för att systemet ska inta rumstemperatur och att det då frigörs energi?
Det är ju en redoxreaktion eftersom magnesium ger ifrån sig två elektroner och väte tar upp två elektroner, eller hur?