8 svar
470 visningar
timezzz behöver inte mer hjälp
timezzz 46
Postad: 15 nov 2021 16:58 Redigerad: 15 nov 2021 17:02

Vad reagerar jäst effektivast med, strösocker, glukos eller stärkelse?

Hej!

Jag undrar vad som får något att jäsa mest effektivt, strösocker, glukos eller stärkelse och varför i så fall? Undrar ifall det kanske kan ha att göra med antalet molekyler i kedjan. Eftersom stärkelse är en polysackarid så är den inte lika effektiv som glukos och strösocker, tänker jag rätt? (dock så innehåller stärkelsen fler glukosmolekyler som kanske också kan ha en effektiv verkan)

 

Tacksam för svar!

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 15 nov 2021 17:12

Vilket ämne är det som används som energikälla i jästens metabolism, t.ex. glykolysen? 

timezzz 46
Postad: 15 nov 2021 17:29

Kolhydrater, glukos och polysackariderna bryts först ner till monosackarider men kan man inte också tänka att stärkelse "innehåller mer glukos"?

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 15 nov 2021 19:00

Molmassan för stärkelse är också större så om du har 100 gram ceullulosa eller 100 gram glukos skiljer det inte jättemycket i antalet glukosenheter.

timezzz 46
Postad: 15 nov 2021 19:11

Okej, men om man jämför glukosen med stärkelsen och strösockret, vad får stärkelsen att verka mer effektiv kontra resterande? Kan man dra den slutsatsen enbart för att glukosen används som energikälla? (stärkelse borde också fungera menar jag)

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 15 nov 2021 19:14 Redigerad: 15 nov 2021 19:15

Glukos är ju det ämne som cellen behöver för sin metabolism. Om man matar jästen med ren glukos krävs ingen förbehandlande nedbrytning. När det gäller sackaros (strösocker) och cellulosa måste jästen först producera de enzymer som krävs för att bryta ner dessa ämnen till glukos. Sackaros består dessutom till hälften av fruktos. Frågan är om jästen enkelt kan ta in fruktos i sin metabolism eller om det först måste omvandlas till glukos. I vilket fall som helst så tar det längre tid och kräver mer arbete av cellen att tillgodogöra sig energi från dessa källor jämfört med glukos.

timezzz 46
Postad: 15 nov 2021 19:24

Okej hänger med nu, tänkte också ställa följdfrågor om det finns egenskaper hos jästen som hade kunnat påverka detta och i så fall vilka men nu förstår jag bättre och ska läsa vidare, tusen tack!

bagareelma 1
Postad: 20 dec 2023 16:20

@Teraeagle har du några bra källor på detta? vi gör ett ga om jäsning och påverkan av salt samt mjölsorter. vi söker info om kolhydrater och jästens metabolism mm

tack bästa <33

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 20 dec 2023 16:24
bagareelma skrev:

@Teraeagle har du några bra källor på detta? vi gör ett ga om jäsning och påverkan av salt samt mjölsorter. vi söker info om kolhydrater och jästens metabolism mm

tack bästa <33

Hej och välkommen till Pluggakuten! Tråden är två år gammal. Starta en ny tråd om du behöver hjälp med en uppgift, så blir det lättare att hjälpa till.

Svara
Close