Vad kan man använda vilken metod för den här ekvationen?
Vad kan jag använda vilken metod för den här ekvationen?
9x^3 + 6x^2 = 0 ?
Tack på förhand
Se om du kan faktorisera ekvationen genom att bryta ut så mycket som möjligt. För om du kan skriva vänsterledet som en sak gånger en annan, då kan du lösa den med nollproduktmetoden.
Skaft skrev:Se om du kan faktorisera ekvationen genom att bryta ut så mycket som möjligt. För om du kan skriva vänsterledet som en sak gånger en annan, då kan du lösa den med nollproduktmetoden.
Skaff kan man inte lösa på Pq formeln?
Eftersom det är en tredjegradsekvation, inte en andragradsekvation, kan man inte använda pq-formeln. Det FINNS en liknande formel för tredjegradsekvationer också, en jag tror inte jag känner någon som verkligen har använt den för att lösa en tredjegradsekvation, då det är ingenting du behöver kunna.
Ser du att det bara finns en tredjegradsterm och en kvadratterm i vänsterledet, ingen x-term och ingen konstantterm? Och att högerledet är 0? Då är det upplagt för att bryta ut faktorn x2 i vänsterledet och använda nollproduktmetoden. Känner du till den?
Smaragdalena skrev:Eftersom det är en tredjegradsekvation, inte en andragradsekvation, kan man inte använda pq-formeln. Det FINNS en liknande formel för tredjegradsekvationer också, en jag tror inte jag känner någon som verkligen har använt den för att lösa en tredjegradsekvation, då det är ingenting du behöver kunna.
Ser du att det bara finns en tredjegradsterm och en kvadratterm i vänsterledet, ingen x-term och ingen konstantterm? Och att högerledet är 0? Då är det upplagt för att bryta ut faktorn x2 i vänsterledet och använda nollproduktmetoden. Känner du till den?
Tack oj det låter knepigt med tredjegradsekvation men jag känner inte nollproduktmetoden?
Kan du förklara om nollproduktmetoden?
Nollproduktmetoden: För att högerledet ska bli 0 måste eller
Bo-Erik skrev:Nollproduktmetoden: För att högerledet ska bli 0 måste eller
Tack ska försöka
Nollproduktmetoden är även användbar för andragradsekvationer. Exempel kan man lösa genom att multiplicera ihop parenteserna och sedan använda pq-formeln. Men det är enklare, och säkrare, att lösa ekvationerna och Är du med?
Bo-Erik skrev:Nollproduktmetoden är även användbar för andragradsekvationer. Exempel kan man lösa genom att multiplicera ihop parenteserna och sedan använda pq-formeln. Men det är enklare, och säkrare, att lösa ekvationerna och Är du med?
Menade du så här med Nollproduktmedtoden?
9x^3 + 6X^2 = 0
= X^2 *(9x+ 6) = 0
X^2 + 9 = 0
Eller 9x+6 = 0
X1 = 0
X2 = 0
Är den rätt eller är jag ute och cyklar ?
stämmer, men det finns även en tredje lösning som du finner genom att lösa ekvationen
Bo-Erik skrev:stämmer, men det finns även en tredje lösning som du finner genom att lösa ekvationen
Men hur funkar det eller hur kan man lösa det för en tredje lösning liksom?
För att produkten av två termer ska bli noll så måste minst en term vara noll. Se mitt exempel ovan på andragradsekvation. Andragradsekvationen har lösningarna och
Du kan övertyga dig om detta genom att sätta in x-värdena i uttrycket med parenteser eller använda pq-formeln.
Bo-Erik skrev:För att produkten av två termer ska bli noll så måste minst en term vara noll. Se mitt exempel ovan på andragradsekvation. Andragradsekvationen har lösningarna och
Du kan övertyga dig om detta genom att sätta in x-värdena i uttrycket med parenteser eller använda pq-formeln.
Tack men jag har aldrig gjort eller inte lärt mig det för den här tredjegradsekvation 9X^3 +6x^2 = 0
Det var någon som skriver tidigare här att det är tredjegradsekvationen och jag känner inte igen den eftersom 9x^3 ? Det knepigt för mig att använda till andragradsekvation. Hjälpa mig att tänka rätt och jag hakar fast.
Tricket i det här fallet är att faktorisera tredjegradsekvationen enligt och sedan använda nollproduktmetoden.
Bo-Erik skrev:Tricket i det här fallet är att faktorisera tredjegradsekvationen enligt och sedan använda nollproduktmetoden.
Jaha ok tusen :)
skruttfia123 skrev:Bo-Erik skrev:Tricket i det här fallet är att faktorisera tredjegradsekvationen enligt och sedan använda nollproduktmetoden.
Jaha ok tusen :)
Jaha ok tusen tack :)