Fillippa Karlberg 1
Postad: 5 jan 12:44

Vad innebär parlamentarism?

Jag förstår inte riktigt vad det innebär, men som jag har förstått det som är det ett statsskick där regeringen är beroende av riksdagen (parlamentets stöd) för att kunna styra landet. Det innebär att regeringen måste ha förtroende från en majoritet av parlamentets ledamöter för att kunna sitta kvar och genomföra sin politik. Om parlamentet förlorar förtroendet för regeringen kan det leda till att regeringen tvingas avgå, det kallas misstroendeförklaring. 

Men sedan förstår jag inte vad det innebär efter detta. 

Teraeagle 21384 – Moderator
Postad: 5 jan 13:25 Redigerad: 5 jan 13:30

Man kan jämföra med presidentstyre eller andra former av system som bygger på maktdelning. USA är ett bra exempel, där presidenten är direktvald av folket. USA:s parlament kan inte avsätta en president hur som helst, i så fall måste denne grovt ha misskött sitt uppdrag. Presidenten kan driva en egen politik och genomföra denna oberoende av parlamentet, t.ex. via presidentorder.

I Sverige och andra länder som bygger på parlamentarism är det väldigt svårt för statsministern eller presidenten att göra motsvarande. Då är det, som du skrev, parlamentet som tillsätter och avsätter statsministern. Indirekt måste statsministern och regeringen alltid driva en politik som det finns stöd för i riksdagen/parlamentet.

Historiskt har många länder, åtminstone i Europa, styrts av en kung och ett parlament. Det har varit ständig maktkamp mellan dessa parter om den yttersta makten. Kollar man t.ex. på England har det funnits perioder då kungen i princip har varit enväldig (bestämmer allt) och perioder då landet i princip varit en republik styrd av parlamentet. Idag finns inte många länder med enväldiga kungar kvar, utan maktdelningen sker normalt mellan en regering/president/statsminister och parlamentet.

Jonto 9793 – Moderator
Postad: 5 jan 14:01

Jag kan ju lägga till varför det är på detta sättet.

Parlamentet Riksdagen är det som är folkvalt. De som sitter i riksdagen är valda genom direkta val där befolkningen fått påverka. Regeringen är inte valda direkt av folket utan det är ledamöterna i riksdagen som i sin tur väljer Statsministerns som sedan utser sina statsråd. Det gör alltså att vi medborgare inte kan påverka vilka som sitter i regeringen, utan vi utövar makt genom att välja en riksdag som sen väljer regeringen. För att demokratin och folkstyret ska fungera är det därför viktigt att se till att regeringen som styr landet, alltid har förtroende från riksdagen som är våra folkvalda representanter. 

Ett annat argument för parlamentarism är tanken om maktdelning, att inte en person eller några få ska ha all makt. I Sverige har vi en maktdelning där regeringen har den verkställande makten i att genomföra beslut, där riksdagen har den beslutande makten att godkänna och besluta om lagar m.m. och där domstolen har den dömande makten, att tillämpa lagarna. 

Jag kan också nämna hur parlamentarismen fungerar. Det görs genom att alla beslut om lagar och budgetar måste godkännas av riksdagen. Regeringen lägger fram ett förslag till riksdagen och sen måste regeringspartierna se till att de har en majoritet av riksdagen med sig. I det fallet det är en majoritetsregering, så har de automatiskt stöd i riksdagen. Just nu har vi en minoritetsregering bestående av M,KD och L. De har därför behövt ha ett samarbete och avtal med SD i riksdagen för att få tillräckligt stöd i riksdagen för sin politik som de vill genomföra. Ett annat sätt som parlamentarismen visas på är som du nämner misstroendeförklaringar, att riksdagen med en majoritet kan avsätta hela regeringen eller enskilda ministrar om de saknar förtroende för regeringen. Ett tredje sätt som riksdagen kan utöva kontroll av regeringen är att de kan anmäla regeringen till konstitutionsutskottet i riksdagen som granskar om regeringen agerat rätt och följt gällande lagar och bestämmelser.

Svara
Close