Vad har reducerande sockerarter för egenskaper?
Hej!
Jag skriver en labbrapport där jag bland annat tar upp reducerande sockerarter, hur man kommer fram till ifall de är reducerande eller inte. Jag vet om att monosackarider med en aldehydgrupp har möjlighet att oxidera, men inte sådana med ketogrupp eftersom ketogruppen inte har fria atomer som kan plocka upp ett syre.
Men vad får det för egenskaper att en sockerart kan oxideras? Jag hittar inte någon sådan information någonstans. Den information jag hittar handlar bara om hur man bestämmer ifall den är reducerande eller inte.
Vid oxidation av ett ämne behöver ett annat ämne reduceras - det är en gemensam reaktion där reduktionen och oxidationen sker samtidigt. Så att en kolhydrat är reducerande, innebär i princip att den kan reducera ett annat ämne - och samtidigt som detta andra ämne reduceras, så oxideras kolhydraten.
Det kan vara lite knepigt att hålla isär vad som sker i början, men det som sker med kolhydraten är att den oxideras, och kolhydraten har då förmågan att reducera ett annat ämne. Det gäller bara att bli van vid att skilja på vad ämnen kan göra (kolhydraten kan reducera något) och vad som händer med ämnet då (kolhydraten oxideras).