Vad har jag gjort fel?
5209b) (lg xy - lg x)/(lg xy)
((lg xy/lg x))/(lg xy)
(lg y)/(lg xy)
1/lg x
Vilket är fel...
A - B är ju inte samma sak som A/B,
så steget från första till andra raden stämmer inte.
Tipsar om logaritmlagarna igen. De är tre och det finns ingen genväg. Det är bara att lära sig dem!
I det här fallet behöver du den första.
Charlieb skrev:5209b) (lg xy - lg x)/(lg xy)
((lg xy/lg x))/(lg xy)
(lg y)/(lg xy)
1/lg x
Vilket är fel...
Kolla igenom logaritmlagarna
log(xy)-log(x)log(xy)→log(x)+log(y)-log(x)log(x)+log(y)→log(y)log(x)+log(y)
Hej förlåt förstår inte vad ni menar?
lg A - lg B = Lg (A/B)
eller?
Isåfall borde ju (lg xy - lg x) = lg (xy/x) = lg y
Charlieb skrev:Hej förlåt förstår inte vad ni menar?
lg A - lg B = Lg (A/B)
eller?
Isåfall borde ju (lg xy - lg x) = lg (xy/x) = lg y
Ja, det stämmer
Charlieb skrev:Hej förlåt förstår inte vad ni menar?
lg A - lg B = Lg (A/B)
eller?
Isåfall borde ju (lg xy - lg x) = lg (xy/x) = lg ylog(xy)=log(x)+log(y)
Ditt fel ligger i sista steget där du säger att: log(y)log(xy)=1log(x). Exempel: 11+3 blir ju inte 13.
Du måste alltså använda logaritmlagen som säger att: log(xy)=log(x)+log(y)
Då får du log(y)log(x)+log(y) som svar. Se exemplet ovan om varför du inte kan förenkla detta till: 1log(y)