Vad har genetikens kunskaper gjort för den gröna revolutionen
Vilken betydelse hade kunskaper i genetik för den gröna revolutionen?
Mitt svar på denna fråga: "Jo man kunde till exempel odla mer mat vilket leder till att flera personer skulle slippa att svälta."
Eftersom detta är en påstådd A-fråga så borde man väl kunna utveckla eller tänka i andra perspektiv?
Det finns absolut mer att skriva. Vad mer kan du komma på?
Mer mat och mindre svält är en bra början. Hur kan du utveckla detta, mer mat (fler måltider eller olika måltider med högre näringsinnehåll)?
Odla mat på yta med sämre kvalité, som tidigare inte utnyttjats? Det går att göra med växter som är tåligare, hur utvecklades dessa tåligare växer?
Växter som tål besprutningsmedel, och då kan ge effektivare jordbruk - hur utvecklas sådana tåligare växter?
Okej, tack för inspirationen!
Svårt att veta vilken nivå man ska lägga sig på? Hur mycket vet du om växtförädling? Den gröna revolutionen byggde ju på att man tog fram nya sorters vete och ris. Det gör man genom att göra en mängd korsningar, testa och välja ut avkommor och korsa igen och igen. Detta är helt omöjligt att göra utan omfattande kunskaper om genetik!
Två egenskaper som man korsade fram hos vete var kortare strån som gör att man kan gödsla mer utan att stråna lägger sig på marken och resistens mot sjukdomen svartrost. Det står lite mer om det här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Borlaug#Wheat_research_in_Mexico
Dubbelpost - tog bort