1 svar
564 visningar
Mino14 behöver inte mer hjälp
Mino14 13
Postad: 7 nov 2020 11:43

Vad händer när man oxiderar en tertiär alkohol??

 Jag har laborerat och försökt oxidera en tertiär alkohol med svavelsyra och KmN och förstod att den inte oxiderades, men jag undrar varför den i det här fallet inte oxiderades? 

Vad blir reaktionen? Jag har försökt att fråga runt och googla men utan vidare resultat..

den andra produkten i mitt andra provrör där den tertiära alkoholen hade bytts ut mot en primär (etanol) oxiderades och bytte färg. Alltså varför kan en primär alkohol i det här fallet oxideras till skillnad från en tertiär?

Väldigt tacksam för snabb hjälp!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 nov 2020 14:38

En primär alkohol består av en kolatom som binder till en OH-grupp och till (högst) en annan kolatom. Det innebär att kolatomen även binder till (minst) två väteatomer. Att oxidera ett organiskt ämne motsvarar antingen att sätta till en syreatom eller att ta bort väteatomer. Om man tar bort två väteatomer från en primär alkohol bildas det en dubbelbindning mellan kolet och syret. Det bildas alltså en aldehyd, som i sin tur kan oxideras till en organisk syra.

En sekundär alkohol består av en kolatom som binder till en OH-grupp och till två andra kolatomer. Det innebär att kolatomen även binder enå väteatom. Att oxidera ett organiskt ämne motsvarar antingen att sätta till en syreatom eller att ta bort väteatomer. Om man tar bort två väteatomer från en sekundär alkohol bildas det en dubbelbindning mellan kolet och syret. Det bildas alltså en keton.

En tertiär alkohol består av en kolatom som binder till en OH-grupp och till tre andra kolatomer. Det finns inget väte man kan ta bort för att bilda en dubbelbindning till syret.

Svara
Close