Vad händer med litium i vatten?
Till ett prov ska jag kunna beskriva vad som händer när litium läggs i vatten. Då litium är så oädelt klarar det av att driva ut vätet ur vattnet. Hur detta sker är jag dock inte säker på. Läste någonstans att litiumet först blir joner, och elektronerna som då släpps iväg splittrar vattenatomen, men kunde inte hitta någon annan sida som beskrev processen. Vad händer i så fall sedan? När och hur bildas Hydroxidjonen som går ihop med litiumjonen?
Litium är så dåligt på att hålla fast sin yttersta elektron att en väteatom i en vattenmolekyl kan fånga in den, och två väteatomer sätter ihop sig med varandra så att det blidas vätgas H2. Det som blir kvar av vardera vattenmolekylen är en hydroxidjon OH-.
Smaragdalena skrev:Litium är så dåligt på att hålla fast sin yttersta elektron att en väteatom i en vattenmolekyl kan fånga in den, och två väteatomer sätter ihop sig med varandra så att det blidas vätgas H2. Det som blir kvar av vardera vattenmolekylen är en hydroxidjon OH-.
Om en väteatom då tar upp elektronen, hur går den sedan ihop med en annan om det redan har ett fullt skal?
Vätet behåller inte den extra elektronen. Den tar vätets plats i syrets skal när vätet drar iväg.
Micimacko skrev:Vätet behåller inte den extra elektronen. Den tar vätets plats i syrets skal när vätet drar iväg.
Tack, undrade förs varför OH gruppen skulle vara negativ om totala antalet elektroner är 8, men det är ju för att syret och vätet i OH-gruppen har totalt 7 protoner, vilket ger laddningen "-"