Vad händer med en potatisbit i saltvatten?
Hej, jag har problem med en uppgift i Naturkunskap 2.
Det finns tre glas med vatten i. Glas nummer 1 låter man vara så som det är. I glas 2 häller man ca en tesked hushållssalt och blandar. I glas nummer 3 häller man jättemycket hushållssalt och blandar. sedan lägger man i en potatisbit var i alla 3 glasen och det ska stå ett tag. Frågan jag ska besvara är "Vad kommer att hända med de 3 potatisbitarna och varför? Förklara på cellnivå vad som händer." Har läst genom kapitlet i boken och försökt googla men har inte en aning om vad som händer skulle behöva hjälp. Tack på förhand!
Vet du vad som händer om man lägger en cell i en lösning med högre eller lägre saltkoncentration än det är inne i cellen?
Nej har försökt läsa om det men förstår inte alls det.
Kolla här:
https://ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-2/lektioner/cellbiologi/5995-cellular-transport.html
Tack! Kommer potatisen att gå sönder och blandas jämnt i de två glasen med salt i men vara likadan i det med bara vatten? Men förstår inte varför och hur man ska förklara det:(
Tänk dig att du har ett glas med en vägg mitt i som går att ta bort. Om du häller rent vatten på ena sidan och saltvatten på den andra, och sedan tar bort väggen kommer saltkoncentrationen att jämnas ut. Det beror på att saltets joner rör sig i lösningen, och så småningom kommer de att röra sig in i halvan med rent vatten.
Man kan säga att koncentrationer "vill" jämna ut sig på samma sätt som saker "vill" falla nedåt. Lägger du en boll i en backe kommer den att rulla nedåt om det inte ligger något i vägen. Har du lösningar med två olika koncentrationer kommer de att jämna ut sig om det inte finns något i vägen.
När det gäller celler så stoppar cellmembranet joner (dvs löst salt) men inte vatten. Det finns alltså något i vägen för saltet, men inte för vattnet. Det betyder att vattnet kommer att röra sig för att jämna ut koncentrationen.
Är det lägre koncentration av salt i cellen än utanför kommer vatten att röra sig ut ur cellen för att försöka spä ut lösningen utanför. Då skrumpnar cellen ihop.
Är det det högre koncentration av salt i cellen än utanför kommer vatten att röra sig in i cellen för att spä ut lösningen i cellen. Då sväller cellen. Men hur mycket den sväller beror på vilken sorts cell den är. Celler från djur har bara ett cellmembran. Det håller inte, utan går sönder när cellen sväller. Celler från växter har en cellvägg utanför cellmembranet. Den är mycket starkare och håller i hop cellen. Därför sväller cellen bara lite, och sedan ökar trycket i cellen i stället.
I ditt experiment gissar jag att du får ungefär lika mycket salt i vattnet som i potatiscellerna när du bara tar en tesked. I de andra glasen har du mindre respektive mer än i potatisen.
Tusen tack!!!!!
Om man istället redan har tex uttkorkade kikärter gäller samma principer då? Gör en laboration och verkar få helt knasigt resultat.