Vad händer i lösningen om man tillsätter natriumhydroxid?
Föreställ er en lösning med 100 ml rent vatten. Till denna lösning tillsätter man sedan 0.1 g NaOH (saltets bidrag till volymen kan försummas). Saltet kommer lösas upp fullständigt och det kommer tillsättas en viss mängd hydroxidjoner. I rena vattenlösningar gäller att [H3O+][OH-] = 10-14 M2. Så ifall man tillsätter natriumhydroxiden kommer ju [OH-] snabbt att öka. Men samtidigt ska ju sambandet ovan fortfarande gälla. Vad kommer hända då? Kommer antalet oxoniumjoner att minska då? Och enligt vilken reaktion/varför sker det?
Sambandet gäller för alla vattenlösningar, det behöver inte vara rent vatten. Så svaret på din fråga är: Ja, koncentrationen av oxoniumjoner kommer att sjunka.
Varför kommer antalet börja minska? Jag antar att min egentliga fråga är varför [H3O+][OH-] = 10-14 M2 i vattenlösningar? Hur "vet" lösningen att det tillsätts hydroxidjoner?
Samma förklaring som i din tråd från igår. När koncentrationen av hydroxidjoner ökar blir det mer sannolikt att dessa reagerar med oxoniumjonerna och bildar vatten, så koncentrationen av oxoniumjoner kommer att sjunka. Då ökar koncentrationen av vatten (i praktiken ganska marginellt), så sannolikheten att vatten börjar sönderfalla i oxoniumjoner och hydroxidjoner kommer också att öka. Till slut sönderfaller vattnet i samma tempo som det bildas och då råder jämvikt. Man kan då visa att sambandet mellan koncentrationerna är det som du skrev.