7 svar
100 visningar
paruthy18 behöver inte mer hjälp
paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 13:31

vad betyder stärkelse i spannmål bryts ner?

vad betyder stärkelse i spannmål bryts ner?

jag förstår inte om det men man säger att maltos bildas när stärkelse i spannmål bryts ner så kan nån förklara det?

MVH

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 15:01

Stärkelse är uppbyggt av en massa glukosmolekyler som sitter ihop med varandra (skell man vara petig försvinner det en vattenmolekyl när de sätts ihop). Maltos består av två glukosmoelkyler som sitter ihop på precis samma sätt.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 15:14

okej ... men när bryts stärkelse i växter till maltos?

när tex.frukt mognar eller?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 15:34

Det bryts ner i munnen, av ett enzym som finns i saliven. Det kan säkert brytas ner i andra sammanhang också, t ex när man gör malt för att brygga öl (annars skulle inte ämnet kallas maltos).

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 16:12

okej jag förstår vad du menar 

men i boken står så här!

 

Maltsocker består av två glukosmolekyler som sitter ihop. Det bildas när stärkelsen i spannmål bryts ned. Sädesslaget korn är speciellt rikt på maltsocker.

när stärkelsen i spannmål bryts ned.

nät vi äter spannmål eller i spannmåls planta?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 16:40

Som jag skrev tidigare, det bryts ner i den mun, d v s när du äter spannmålen.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 16:45

okej nu förstår jag

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 16:45

tack så mycket

Svara
Close