Vad betyder pKa?
Hej!
Jag tycker det är svårt att förstå vad jag räknar ut när jag behöver logaritmera syrakonstanten, Ka. Eller baskonstanten för den delen.
pH är ju ett mått på surhetsgraden, koncentrationen oxoniumjoner i lösningen. Gäller detsamma för pKa? Eller tänker jag fel?:)
Jag tycker att det enklaste sättet att få lite känsla för pKa är att se det som det pH-värde när syran är protolyserad till 50 %, d v s när koncentrationen av syraformen och basformen är lika. Då kan man jämföra hur starka/svaga olika svaga syror är genom att jämföra deras pKa-värde. Fördelen med detta är att det är oberoende av syrans koncentration.
Egentligen är pKa bara användbart för svaga syror, d v s syror som inte protolyseras fullständigt när de löses i vatten. Starka syror reagerar helt och hållet med vatten, så alla starka syror har pKa-värden som är mindre än -1,7 vilket motsvarar koncentrationen av vatten i rent vatten, 55 mol/dm3.
Okej tack så mycket! :)