Vad betyder orden?
Hej! Skulle någon kunna hjälpa mig med att förklara det som är i fet stil?
"Ekologiskt uppfödda djur går i större utsträckning ute och betar och får då en bättre fettsamansättning med mer fleromättade omega-3-fettsyror. Till exempel visar en studie att KRAV-märkt mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än annan mjölk."
Tack på förhand.
Fetter är uppbyggda av en glycerolmolekyl som sitter ihop med tre fettsyror (det är en så kallad triester). Fettsyror är långa ogrenade kolvätekedjor med en COOH-grupp i änden. Det är denna karboxylgrupp som sitter ihop med en OH-grupp i glycerolen (och en vattenmolekyl har försvunnit för varje esterbindning).
Om det finns en dubbelbindning i fettsyran, kallas den omättad. Om det finns flera dubbelbindningar i fettsyran, kallas den fleromättad. Omega-3 berättar var i fettsyran dubbelbindningarna sitter.
Olika fetter innehåller olika fettsyror. Vissa sorters fettsyror anses vara nyttigare än andra. Tydligen innehåller mjölk från ekologiskt uppfödda kor lite andra fettsyror än mjölken från andra kor.
En aning avancerat med tanke på att jag går i åk 8, fast tack för att du försöker hjälpa mig ändå. Jag får också skylla mig själv med tanke på att jag inte sa vilken nivå jag var på.
På livsmedelsverket.se står lite om ordens innebörd, men hur som helst inte om fettsamansättning. Vad betyder det?
Omega-X, berättar vart första dubbelbindningen sitter, räknat från OH-gruppens ände. Omega-3 har alltså första dubbelbindningen vid tredje kolatomen.
Hittade en bild som kanske gör det lättare att se: