Vad betyder 1- framför?
Hej! Jag håller på med ett avsnitt i kemi 2, "organiska ämnen innehåller kol" och försöker förstå hur man ritar en strukturformel för; 1-propen.
Vad är skillnaden på 1-propen och propen? jag förstår inte riktigt när/varför man lägger till exempelvis; 1-
Jag kommer fram till att; Propen, är en alkan, den ska alltså innehålla tre kol. En kol har en dubbelbindning. Dubbelbindningen har inte fri vridbarhet och har tre elektronpar i tre riktningar omkring sig.
Tack på förhand!
Siffran innan indikerar var någonstans substituenten sitter i molekylen, i fallet med alkener är det var dubbelbindningen sitter. Just propen är kanske inte ett så bra exempel eftersom 1:an blir överflödig, 1-propen och propen betyder exakt samma sak.
Om du istället skulle kika på buten kan dubbelbindningen antingen sitta mellan den första och andra kolatomen eller mellan de två mellersta (den andra och den tredje). Båda är buten men den första varianten kallas då 1-buten och den andra blir 2-buten. Testa att rita för att göra det tydligt.
Jag ska rita reaktionsmekanismen då 1-propen och väteklorid reagerar med varandra och undrar om det ser rätt ut? Hoppas det går att se vad jag ritat på bilden, den verkar komprimeras när jag laddar upp den.
OBS! det ska stå 1-propEN (ej 1-propan) som jag råkat skriva under det första utgångsämnet.
Din reaktionsmekanism ser rätt ut.
2-kloropropan bildas dock inte, utan 1-kloropropan är produkten. Anledningen till detta är att den bildade karbokatjonen är mycket mer stabil på kol nummer 2, och då denna positiva laddning kommer befinna sig på kol nummer 2 - kommer den negativa kloridjonen adderas där.
Tack för ditt svar! Förstår inte riktigt hur du menar, min bok säger annorlunda. Den sekundära karbonatjonen är stabilare. Det finns därför fler sekundära karbonatjoner som kan reagera med väteklorid.
Hur går detta ihop?
jag gissar att förklaringen borde vara att det är en intermediär och de kännetecknas av att de sönderfaller snabbt. Om den sekundära karbonatjonen då är stabilare existerar den längre och antalet gynnsamma reaktioner med kloridjonen borde öka.
jag funderar på om man kan uttrycka sig såhär, i steg 2;
"Kloridjonen är nukleofil. Den positiva delen av karbonatjonen kan attackeras av ett av kloridjonens elektronpar, och en kovalent förening bildas. Den negativa delen av vätekloridmolekylen adderas. Detta är en jonreaktionen. (additionen av den negativa vätekloridmolekylen sker på två olika ställen hos de två olika intermediäerna, primär och sekundär)."
Hos en primära karbonatjonen adderas den negativa delen av kloridmolekylen till kolet med positiv laddning som fäster på motsatt sida som H3C i kedjan med kolatomer.
Hos den sekundära karbonatjonen adderas ju kloridmolekylen till kolet med positiv laddning som fäster vid H3C.
rätta mig gärna om något ser konstigt ut.
Mitt fel, sorry.
Jag blandade ihop det i början av mitt svar, det skall vara 2-klorpropan som bildas. Resten av mitt svar förklarade varför 2-kloropropan bildades, men det blir så klart inte begripligt om första meningen säger tvärt om. Bra att du var vaken i alla fall.
"Kloridjonen är nukleofil. Den positiva delen av karbonatjonen kan attackeras av ett av kloridjonens elektronpar, och en kovalent förening bildas. Den negativa delen av vätekloridmolekylen adderas. Detta är en jonreaktionen. (additionen av den negativa vätekloridmolekylen sker på två olika ställen hos de två olika intermediäerna, primär och sekundär)."
Ja det är en negativt laddad jon, men man brukar kall det för en additionsreaktion (då de adderas till varandra).
Och som du även var inne på så är den sekundära karbokatjonen mycket mer stabil, både till bildandet och till tiden den existerar innan kloridjonen adderas. Så med detta sammantaget bildas endast en produkt, 2-kloropropan.