Vad avgör kokpunkt hos alkoholer?
Hej! En uppgift vi hade var att förklara hur kokpunkten förändras i serien: metanol – etanol – propanol – butanol – pentanol, och i facit stod det att den ökar pga att molekylens storlek ökar. Att pentanol t.ex. kan binda fler van der Waalsbindningar än etanol. Men jag tänker att metanol är mest polärt och därför borda kunna binda starka vätebindningar. Varför gör inte det att metanol har högre kokpunkt än de andra? Varför har molekylens storlek i detta fall större betydelse än dess polaritet?
Kokpunkten hos alkoholer bestäms av en balans mellan flera faktorer, inklusive storlek, polaritet och intermolekylära krafter. I det här fallet ökar kokpunkten huvudsakligen på grund av ökad molekylstorlek, vilket leder till starkare van der Waals-krafter, trots att metanol är mer polärt och kan bilda vätebindningar. Större molekyler har fler atomer och elektroner, vilket ökar deras polarisering och de oattraherande krafterna mellan molekylerna. Detta resulterar i högre kokpunkter för de större alkoholerna i serien.