3 svar
4247 visningar
Salsadansssar behöver inte mer hjälp
Salsadansssar 206 – Fd. Medlem
Postad: 2 dec 2018 13:46

Vad avgör hur snabbt en alkhol avdunstar?

Ja som frågan lyder men även varför ångtrycket blir lägre när kokpunkten hos ett ämne är högre?

Jag vet att ju större än molekyl är desto mer Van der Waals-bindningar kommer den innehålla, polariteten ökar och därför ökar kokpunkten och att ett ämne med hög kokpunkt kommer avdunsta saktare. Men jag förstår inte varför. 

Teraeagle Online 21190 – Moderator
Postad: 2 dec 2018 13:53 Redigerad: 2 dec 2018 13:53

Ett ämne avdunstar även under kokpunkten. Temperaturen beskriver bara ett medelvärde av molekylernas rörelseenergier och en del molekyler har tillräckligt mycket energi för att bryta sig loss från vätskan och avgå i gasform även vid låga temperaturer. Därför kommer vatten i ett glas på bordet att avdunsta även fast det inte är 100 grader i rummet.

När en vätskas ångtryck är lika stor som det omgivande trycket kommer vätskan att koka. Vad skiljer kokning från avdunstning? Vid kokning bildas gasbubblor i vätskan. Det sker eftersom ämnets molekyler rör sig så snabbt att de dels kan frigöra sig från varandra samt knuffa undan omgivande molekyler. Först då kan gasbubblor börja bildas. 

Vilka krafter måste molekylerna överkomma för att dels kunna röra sig mer fritt för att sedan kunna frigöra sig från varandra?

Salsadansssar 206 – Fd. Medlem
Postad: 2 dec 2018 14:59

är det attraktionskraften du syftar på? Att vissa molekyler har mer energi vilket medför att de kan övervinna attraktioner som enskilda molekyler har för att gå in i gasfasen?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 2 dec 2018 15:19

Om det inte fanns några svaga krafter (vätebindning, van der Waals, dipol-dipol) som verkade mellan olika molekyler, så skulle alla ämnen som är uppbyggda av hyfsat små molekyler vara gaser. Ja, om molekylens hastighet är större än vad t ex vätebindningarna orkar hålla emot, så "smiter" molekylen från vätskan, d v s alkoholen avdunstar.

Om du jämför envärda alkoholer med olika många kol i , så blir vdW-krafterna starkare ju större molekylen är. Om du jämför alkoholer med lika många kol men med olika många OH-grupper, så blir det fler vätebindningar ju fler hydroxigrupper det finns.

Svara
Close