5 svar
5529 visningar
Crispy 2 – Fd. Medlem
Postad: 25 maj 2018 15:54

Vad är volt, förklaring snälla

Jag behöver hjälp med vad volt betyder 

AlvinB 4014
Postad: 25 maj 2018 16:25

Volt är enheten för elektrisk spänning.

Vad volt egentligen mäter är lite komplicerat att förklara på grundskolenivå, men man kan säga att det är ett mått på hur mycket ström som kan flöda genom en viss krets. Notera att det bara mäter hur mycket som kan flöda, inte hur mycket som verkligen gör det. Det behöver alltså inte flöda någon ström i en krets bara för att man har en viss spänning.

Man kan likna spänning vid två vattenbehållare sammankopplade med en hävert:

Spänningen är i den här liknelsen skillnaden i vattennivå mellan de två vattenbehållarna. Ju större skillnad i vattennivå, desto mer vatten kommer att flöda mellan behållarna när man sammankopplar dem. På samma sätt ger en stor spänning möjlighet för mer ström att flöda.

Crispy 2 – Fd. Medlem
Postad: 25 maj 2018 23:14

tack så mycket kan du förklara vad ampere och watt e ockå så e du bäst

AlvinB 4014
Postad: 25 maj 2018 23:46

Ampere är ett mått strömstyrka, d.v.s. hur mycket ström som flödar i en krets. För att en viss strömstyrka ska kunna hållas krävs en spänning (spänning var ju hur mycket ström som kan flöda). I liknelsen med vattenbehållarna är strömstyrkan hur mycket vatten som faktiskt flödar mellan behållarna.

Watt mäter effekten, den totala energin i kretsen, vilket beräknas genom att multiplicera spänningen med strömstyrkan.

Affe Jkpg 6630
Postad: 26 maj 2018 00:08

Njaa...kan det vara så här?
I liknelsen med vattenbehållarna är strömstyrkan hur mycket vatten per sekund (per tidsenhet) som faktiskt flödar mellan behållarna.

Effekt och energi är två olika egenskaper. Watt är mätenheten för effekt (spänning gånger ström), men energin är effekt gånger tid.

AlvinB 4014
Postad: 26 maj 2018 09:23

Det är jag medveten om, jag tyckte bara att det rörde till det lite mycket om man blandade in tidsenheter (det hjälper ju inte förståelsen särskilt mycket att veta att Ampere är Coulomb per sekund eller att Watt är Joule per sekund).

Svara
Close