5 svar
49 visningar
#TRYHARD behöver inte mer hjälp
#TRYHARD 13
Postad: 7 okt 17:43

Vad är störst? Kromosom eller DNA molekyl

Hej! Jag har fått en uppgift där man ska rangordna dessa:

gen, cell, kromosom, cellkärna, organ, människa, dna molekyl, atom, kvävebas

Då tänkte jag:

atom, kvävebas, gen, kromosom, dna-molkyl, cellkärna, cell, organ, människa

Är detta rätt?

Det jag är osäker på är vilket av dna-molekyl och kromosom som är störst. Min tanke först var att kromosom är dna som är mer packat (och då mindre), men å andra sidan så är dna i en kromosom lindat runt histoner (och blir kanske större pga det)

fner 1272
Postad: 7 okt 19:26

DNA bygger upp kromosomer (tillsammans med histoner). 

Chromosome

#TRYHARD 13
Postad: 7 okt 23:08

Men vilken blir så störst? Kromsomen?

fner 1272
Postad: 8 okt 06:15

Ja precis. Kromosomen består av DNA. DNA består inte av kromosomer.

mag1 9383
Postad: 8 okt 11:07

Man kan beskriva det som att en DNA-molekyl är en av de två strängarna som tillsammans bildar kromosomen. En DNA-molekyl kan i princip vara hur lång som helst, men längden är begränsad i cellerna.

Om du tänker dig att du sträcker ut en kromosom så den blir helt rak, så är den lika lång som de två DNA-strängarna. Och var och en av strängarna är en enskild molekyl som består av DNA. Så kromosomen är två gånger så "stor" som DNA-molekylerna. Stor satte jag inom "" för att volymen av hårt kondenserat DNA (som i mitten av bilden fner infogade) är mycket mindre än en opackad DNA-molekyl. Massan av kromosomens DNA är i alla fall två gånger så stor som massan av en enskild DNA-molekyl, om det hjälper. Sedan finns det även proteiner som används för att bilda kromosomerna, som fner nämnde.

I cellen behöver allt DNA packas ihop lite. Och det mest extrema fallet av ihoppackning är vid celldelningen då kromosomerna kan ses med mikroskop liknande korvar eller X. 

#TRYHARD 13
Postad: 8 okt 13:10

Tack! Nu fattar jag!!

Svara
Close