Vad är skillnaden mellan de olika nationekonomiska teorierna och vad är för och nackdelarna med dem?
Hejsan.
Jag har ett prov imorgon och vi har fått instuderingsuppgifter. Denna frågan är för att få högre betyg men jag har googlat runt och tittat i boken fast det är jätte rörigt med de olika nationekonomiska teorierna. Frågan menar också att man ska lyfta fram för- och nackdelar med dem ur ett socialt, politiskt och ekonomiskt perspektiv.
Jag skulle verkligen uppskatta lite hjälp då jag inte har någon aning om vad jag ska skriva.
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator
Vilka nationalekonomiska teorier är det ni har tagit upp? Vad står det om dem på Wikipedia?
Smaragdalena skrev:Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator
Vilka nationalekonomiska teorier är det ni har tagit upp? Vad står det om dem på Wikipedia?
Jag är helt medveten om pluggakutens regler och jag skulle skriva det om jag hade någon slags aning om frågan. Jag vet redan om teorierna. Det är "skillnaden" mellan de som förvirrar mig. Det är helt olika tankar så det känns väldigt konstigt att jämföra de när de inte ens är på samma våglängd.. Vi har tagit upp Merkantilismen, Keynesianismen och den klassiska skolan/monetarismen.
Men VI vet inte vad du vet om de olika teorierna, så då har vi inte någon chans att hjälpa dig.
Och det är säkert meningen att DU skall skriva vad DU tycker det finns för fördelar och nackdelar med de olika teorierna. Tänk dig att du frågar dels Jimmy Åkesson och dels Gudrun Schyman, du skulle nog få ganska olika svar då!
Smaragdalena skrev:Men VI vet inte vad du vet om de olika teorierna, så då har vi inte någon chans att hjälpa dig.
Och det är säkert meningen att DU skall skriva vad DU tycker det finns för fördelar och nackdelar med de olika teorierna. Tänk dig att du frågar dels Jimmy Åkesson och dels Gudrun Schyman, du skulle nog få ganska olika svar då!
Keynesianismen - att efterfrågan är motorn som måste stödjas om ekonomin ska kunna växa. Keynes trodde dock på några delar av liberalismen som den osynliga handen och marknadsekonomin men ifrågasätte några saker. Han påstod att några gånger så måste staten gå in och justera på olika saker och ting för att stabilisera ekonomin. Här kan staten använda olika medel som bidrag och skatter för att påverka samhällsekonomin.
Liberalism - Här så ville man inte att staten skulle lägga sig i ekonomin. Det ska vara marknadsekonomi och den osynliga handen ska vara den avgörande nämnaren i priset. Här trodde man att företag och kunderna skulle mötas i mitten för ett gemensamt och rimligt pris då man påstod att individen alltid gör saker som är i hens bästa intresse. Och ifall alla gjorde det skulle landets ekonomi utvecklas positivt.
Merkantilismen - att staten ska reglera ekonomin. Här trodde man på att handelsbalansen alltid behövde vara positiv. Man lade till och med tullar på importen, man förädlade varor så att man fick mer ut av exporten. Exempelvis om vi har högkonjunktur så måste staten spara pengar.
Monetarismen - att staten inte ska lägga i sig. Det enda man ska lägga sig i är att inte hamna i inflation. Han tyckte att inflationen ökade på grund av att penningmängden i marknaden ökade. Han tyckte också att all arbetslöshet var frivillig men att på grund av avstånd, lön och arbetsuppgifter så väljer personer att vara arbetslösa (friktionsarbetslöshet).
Nu har du beskrivit teorierna, då återstår att beskriva för och nackdelarna med dem.