Vad är pka?
I boken står det att pKa är analogt med pH och pOH, vad menar med det?
Innebär det att pKa är surhetsgraden i pH när alla syramolekyler är protolyserade.
Tack på förhand!
Ser du att pH, pOH och pKa är definierade på precis samma sätt?
Nej, pKa är det pH-värde där koncentrationen av syrans syrform och basform är lika stor, d v s när precis hälften av syramolekylerna har protolyserats. En svag syra protolyseras inte till 100 %, det är det som är definitionen av en svag syra (eller snarare: En syra som protolyseras till 100 % är en stark syra).
Betyder då sambandet ph + p0H = 14 och pKa + pKb = 14 samma sak?
Nej, det ena handlar om vatten, det andra om vilken (annan) syra som helst - men de båda formlerna har samband med varandra, det är inte någon tillfällighet att HL = 14 i båda.
Om du tar sambandet , sätter in uttrycken för Ka och Kb och förkortar så får du fram att - men då har du förkortat bort en massa intressant på vägen.