Vad är det teoretiska värdet vid bildningen av ett galvaniskt element med järn och aluminium?
Under laborationen använde jag två bägare, den ena var fylld med 0,1 M FeSO4 och den andra 0,1 M Al2(SO4)3. I bägarna fördes det ner en järn/stål stav och en aluminium stav. Mellan fanns en saltbrygga. Kablar kopplades till metallstavarna och visade 0,8 V.
Nu vill min kemilärare att jag ska beräkna det teoretiska värdet, samt göra en hypotes?
Det här trodde jag var bortplockat från gymnasiekemin...
Känner du till Nernsts ekvation?
Nej ingen aning, vad är det?
Fråga din lärare hur det är meningen att du skall kunna beräkna det teoretiska värdet utan Nernsts ekvation. Berätta här vad läraren svarade.
Nernst kanske inte behövs här eftersom koncentrationerna är alla lika.
Det som du behöver i alla fall för att betrakta fallen är:
a) ställer upp delekvationer för redoxreaktioner Fe/Fe2+ och Al3+
b) söker fram redoxpotentialer för systemet
c) bestämmer dig vad blir oxiderat, vad reducerat
d) ställa upp finala ekvationen, räkna ut differensen mellan redoxpotentialer och jämför det med mätvärdet.
(Och för att tillfredsställa alla kan man skriver att i äntligen spänningen är beroende av relationen mellan koncentrationer av salterna och att man i så fall måste använder Nernst ekvationen. Men eftersom koncentrationer är lika stora här kan man bortse från det i det här speciella fallet. Och att det var kul att göra ett experiment som liknar en batteri :) )
Normalpotentialerna gäller bara om koncentrationerna är 1,00 mol/dm3 och det är de inte här. Det vore grovt felaktigt att inte ta hänsyn till detta även om effekterna skulle ta ut varandra.
Hm, är du verkligen så säkert i det här fallet? Räkna gärna ut det :)
Båda koncentrationsberoende termer kommer att falla bort i finala subtraktionen, eller?
Så fanns det ju också ett tillsats:
"Och för att tillfredsställa alla kan man skriva att i äntligen spänningen är beroende av relationen mellan koncentrationer av salterna och att man i så fall måste använder Nernst ekvationen. Men eftersom koncentrationer är lika stora här kan man bortse från det i det här speciella fallet. Och att det var kul att göra ett experiment som liknar en batteri :)"
Och i alla fall måste man kunna ställa upp redoxekvationen och kunna plocka fram normalpotentialen och sedan beräkna en differens.