Vad är det för skillnad mellan Ka med pH vid start av titrering vs. med pH vid halvtiterpunkten?
Hej. Jag har ättiksyra och har en titerkurva med pH värden som en funktion av tillsatt volym natriumhydroxidlösning . Jag vet att vid halvtiterpunkten är .
Vid start av titrering:
Vid halvtiterpunkten:
Min fråga:
Vad är det för skillnad mellan att räkna med från halvtiterpunkten:
Och mellan att räkna med från startvärdet:
Vad menar du med din fråga? Du har ju visat hur man räknar i de båda fallen. Som du märker är det mycket enklare att räkna ut Ka om man vet pH vid halvtitrerpunkten än om man vet pH i ursprungslösningen.
Tack för svaret! Jag hade svårt att förstå varför man skulle göra det andra alternativet, men som du verkar säga betyder det att både fungerar.
Anledningen till att man kan göra på det första sättet är att vid halvtitrerpunkten är alltid koncentrationen av syran och dess konjugerade bas lika, och då kan man se av buffertformeln att i så fall måste pH vara lika med pKa för syran.
Den andra formeln bygger på att varje ättiksyramolekyl som protolyseras gör att det bildas 1 acetatjon och 1 oxoniumjon. Detta gör att koncentrationen av acetatjoner och oxoniumjoner är lika ,och man får bara en variabel, så det går att räkna ut pH i en lösning av en svag syra om man vet syrans Ka.
Smaragdalena skrev:Anledningen till att man kan göra på det första sättet är att vid halvtitrerpunkten är alltid koncentrationen av syran och dess konjugerade bas lika, och då kan man se av buffertformeln att i så fall måste pH vara lika med pKa för syran.
Den andra formeln bygger på att varje ättiksyramolekyl som protolyseras gör att det bildas 1 acetatjon och 1 oxoniumjon. Detta gör att koncentrationen av acetatjoner och oxoniumjoner är lika ,och man får bara en variabel, så det går att räkna ut pH i en lösning av en svag syra om man vet syrans Ka.
Så om jag vill få fram det ursprungliga pH värdet i HAc då är det mer förnuftigt att använda mig av första alternativet med hjälp av pH vid halvtiterpunkten?
Tacksam för hjälpen.
Det är något underligt med den här uppgiften, för enligt Wikipedia är pKa för ättiksyra 4,76, inte 5,9.
Det är en laboration som vi utfört och då tänker jag ange det data som felkälla.
Är det en laboration som du har gjort, eller en laboration som du har sett på film?
Nej jag såg den på en film så tyvärr när det utförts var pH-mätaren kalibrerad fel tänker jag.
Om du letar här på Pluggakuten så kan du hitta många trådar som jag tror handlar om samma film, eftersom de trådarna har samma usla resultat som du skriver om här.
Det ska jag göra! Tack :)