vad är billigast och hur många liter?
När jag gick på högstadiet hade jag ett riktigt original till lärare. Bland annat berättades det om honom, att han spädde vispgrädde till samma koncentration som standardmjölk, för att det blev billigare. Men är det verkligen det?
En ”trea” (3 dl) vispgrädde på 40 % fetthalt kostar 13,25 kr och en liter standardmjölk på 3 % fetthalt kostar 10,50 kr. (Kostnaden för vattnet som du använder för att späda med är i det här fallet försumbar.)
Beräkna hur många liter ”mjölk” man kan få genom att späda en ”trea” vispgrädde, och visa vilket alternativ som är billigast.
I lösningen står det att . Det innebär ju att substansmängden är lika stor i de båda mjölkarna. Men hur kan det vara det? Det står ju att koncentrationen ska bli samma, men volymen olika. Hur kan då substansmängden bli samma?
Tack i förhand!
Hej! Du kan tänka så här :
3 dl = 0,3 Liter = 0,3 dm^3 .
Fetthalten är 40% av 0,3 dm3 . Dvs 0,4*0,3dm3=0,12 dm3 är ”fett”.
För varje ”0,12dm3 fett” kostar det 13,25kr .
i andra fallet har man en liter standardmjölk. Dvs 1dm3 mjölk varav 3% fetthalt . 0,03* 1dm3=0,03 dm3 är fett.
För varje 0,03 dm3 fett kostar det 10,50kr.
0,12 dm3 standardmjölk kostar 42kr. Det är alltså betydligt dyrare att köpa standardmjölken.
Svar : billigast är det första alternativet, dyrast är standardmjölken
Substansmängden av mjölkfett påverkas inte av att man tillsätter mer vatten.
Smaragdalena skrev:Substansmängden av mjölkfett påverkas inte av att man tillsätter mer vatten.
Men det är ju olika mycket fett väll?
Om du späder vispgrädde med vatten tills dess att koncentrationen av mjölkfett blir 3 % (i stället för 40 % som det var från början) så är det exakt lika mycket fett i 4 liter av den blandningen som det fanns i vispgrädden från början - man har ju bara tillsatt rent vatten, som inte innehåller något fett.
Smaragdalena skrev:Om du späder vispgrädde med vatten tills dess att koncentrationen av mjölkfett blir 3 % (i stället för 40 % som det var från början) så är det exakt lika mycket fett i 4 liter av den blandningen som det fanns i vispgrädden från början - man har ju bara tillsatt rent vatten, som inte innehåller något fett.
tack jag förstår!