Vad är bäst för att få bort chilismak. Mjölk eller vatten?
Vad är bäst för att få bort chilismak. Mjölk eller vatten?
Kan ni snälla motivera för mig för att jag vet att det är mjölk, men vet inte riktigt hur jag ska svara.
Tack på förhand.
Svaret är definitivt inte självklart. Vad fick du fram när du googlade?
Jag tycker själv att mjölk fungerar utmärkt och vatten fungerar dåligt, och har hört att det beror på att kryddämnena är lösliga i fett men inte i vatten, men jag har aldrig slagit upp saken.
Fick inte fram något svar när jag googlade tyvärr.
Drekkus skrev:Fick inte fram något svar när jag googlade tyvärr.
Hur såg din sökning ut?
Fortsätt gärna leta lite själv på nätet för det är bra att träna på att hitta pålitlig information. Dessutom leder det ofta till att man lär sig en massa andra roliga saker som man inte visste att man inte visste! :)
Visa spoiler
Kapsaicin, som är ämnet i chili som gör det så starkt, binder till våra TRPV1-receptorer i munnen (dessa receptorer reagerar även på värme, vilket är varför det känns just som om det bränner när vi äter chili). Men i mjölk finns ett protein som heter kasein, och kapsaicin binder även till det, så om man dricker mjölk i samband med att man äter chili så kommer en andel av kapsaicinet att binda till mjölkens kasein istället för till våra receptorer i tungan. Därför känner vi inte lika mycket av den starka smaken.
I vatten finns inget som fungerar på samma sätt så det är inte alls lika effektivt för att motverka smaken.