V, sd och liberalers ideologiska hemvist och syn
Hej jag har fått följande uppgift och jag skulle bli jätte tacksam för all hjälp jag kan få då jag känner att allting har blivit lite rörigt just nu så tack i förhand
Här är uppgiften
Jämför Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De står för olika ideologier.
Läs på deras hemsidor och ta reda på vad respektive parti tycker om vinster i välfärden samt det fria skolvalet.
Redogör även för partiets ideologiska hemvist och återge några specifika meningar eller uttryck från partiprogrammen där du kan se ideologin lysa igenom. Ta med dessa meningar som citat i din text
Jag har försökt dela upp mina frågor så att de blir tydliga:
1..Vilken del i uppsatsen ska jag lägga mest tyngdpunkt på? Så jag inte råkar fokusera på fel saker
2.. För att uppnå A utförligt och nyanserat ska man jämföra hur parti syn på vinster i välfärd och fria skolvalet påverkar individ, grupp och samhälle? Samt kritik och åtgärder eller ingår det inte i sånhär uppgift?
3. Ska jag använda citat från partiprogram för att förklara varför partierna tycker som de gör angående frågor om i världen och fria skolvalet ?
4Vad ska jag tänka på för att uppsatsen ska bli utförlig och ny organiserat? Om jag satsar på högre betyg ( A)
vad ska jag lägga mest tyngdpunkt på
1. Du bör lägga mest fokus på den analyserande delen där du kopplar ihop partiernas ideologiska hemvist med deras syn på de frågorna du ska undersöka(vinster i välfärd och fria skolvalet) och där du förklarar hur dessa hänger ihop. Det är det här som kommer utgöra den delen där du kommer visa förståelse för hur de hänger ihop. I den tidigare delen kommer set mest vara att du refererar och citerar det som står i deras program. Det är såklart viktigt som grund för när du ska koppla ihop det dock.
2. Nyanseringen och problematiseringen skulle kunna handla om att du visar att det inte Ät svart och vitt utan även kan visa på motsättningar mot ideologin. Exempelvis kommer du komma fram till att Liberalerna är och har länge varit för vinster i välfärden som grundar sig i deras liberala grundsyn på företagande. Däremot kan du nyansera och problematisera med att även Liberalerna insett att det finns problem med vinster i välfärden och nu delvis vill begränsa det något genom att ställa högre krav på skolorna. Likadant så kommer du komma fram till att Vänsterpartiet tycker att det fria skolvalet leder till segregation och är emot vinster i välfärden kopplat till sin socialistiska idoelogi. Det stämmer dock inte fullt ut heller med verkligheten utan vänstern vill inte helt lägga ned friskolorna utan att de inte ska ta ut vinster samt ersätta kösystem i skolvalet med en lottningsprincip. De är alltså inte helt emot friskolor.
Dessa typer av att man även belyser saker som delvis går emot den ideologiska grundsynen visar att man kan nyansera och problematisera.
3. Ja, du kan och bör hämta citat både gällande deras partiprogram där de skriver om sin syn på skolvalet och vinster i välfärd men även citat från hemsida eller partiprogram om deras ideologiska grundsyn. Sedan reflektera hur dessa hänger ihop.
4. Att tydligt visa att du förstår kopplingen mellan ideologi och den politik som partierna bedriver samt att du kan konkretisera och exemplifiera det på flera sätt. Samt att du kan nyansera och problematisera det du kommer fram till. (Se punkt 2)
Tusen tack ! Kan jag återkomma här igen om jag har andra frågor ?
Ingen orsak.
Ja det går bra
Jag funderar lite på när jag ska t.ex. skriva om Liberalerna och SD
För liberalerna har ju en ganska komplex hemvist eftersom de är liberalism med inslag av socialliberalism. Men hur kan man skriva det i texten? ska man ta fram två olika citat från deras partiprogram där ena visar på liberalism och ett annat som visar på socialiberalsim?
Samma med SD, hur gör ska man göra där? Ska man skriva nationalism och konservatism eller nationalism och socialkonservatism? Jag har ju bara två sidor med 1,5 radavstånd att skriva. Samtidigt funderar jag på att ideologisk hemvist borde ju vara deras mest "centrala" ideologi.
Vad gäller liberalerna så kan du skriva om socialliberalism. Det är ju en del av liberalismen. Ren liberalism är ju att man i princip tycker att marknaden ska vara helt fri och att individens frihet går före allt. Det är ju sällan några partier i Sverige tycker så, utan alla partier även Liberalerna tycker att det måste finnas en viss välfärd som bedrivs med skattemedel och att individens frihet måste begränsas. Det brukar man kalla "socialliberalism" att individens frihet och fria marknadskrafter är viktigt men att man alltid måste väga det mot kollektivet och det gemensamma.
Jag tänker att vad gäller sverigedemokraterna så kan du fokusera på deras konservativa ideologi. Nationalismen är central men den påverkar inte frågan om vinster i skolan och skolvalet så mycket.
Yes det låter rimligt :).