Utbytesbestämmande ämne
Hej, behöver hjälp med en uppgift som lyder:
Järn(III)oxid bildas enligt formeln 4Fe + 3 O2 --> 2 Fe2O3 . Beräkna massan järn(III)oxid som kan bildas från 10 g järn och 5 g syre.
Jag har räknat ut att för 10 g järn bildas 14,3 g. 5 g syre ger 16,6 g. Facit ger att 14,3 g är rätt svar och att Fe är utbytesbestämmande. Hur vet jag det?
Vid reaktionen går det åt både järn och syre. Något av dem tar slut först och det bestämmer hur mycket det blir.
Ungefär som att laga pannkakor. Har du bara två ägg blir det inte så många. Det hjälper inte att hela kylen är full av mjölk.
sictransit skrev:Vid reaktionen går det åt både järn och syre. Något av dem tar slut först och det bestämmer hur mycket det blir.
Ungefär som att laga pannkakor. Har du bara två ägg blir det inte så många. Det hjälper inte att hela kylen är full av mjölk.
Jo, jag förstår det. Nu i denna uppgift var det nog uppenbart att järn tar slut först. Men jag menar, finns det något sätt att veta vilket ämne som är utbytesbestämmande i liknande uppgifter?
Inte vad jag vet. Du får räkna hur många mol av varje ämne som behövs och sedan se hur många du har. I din järnoxid är det 4:3 för Fe och O2.
Hittade en bra sammanfattning här: https://www.pluggakuten.se/trad/sammanfattning-for-kemiska-berakning-kemi-1/