Ureacykeln
Hej, skulle någon kunna läsa och ge feedback på min text om ureacykeln? Är det rätt det jag skrivit?
"Ureacykeln utgörs av en enzymkedja i levern, där kroppen omvandlar ammoniak (nedbrytning av protein/aminosyra) till urinämnet Urea. Urinämnet utsöndras sedan genom exkretion i blandning med urin. Cykeln är uppdelad i 5 steg, varav 2 sker i cellens mitokondrier och resterande 3 i cellens cytosol i cytoplasman.
Cykeln utförs då kroppen ej kan göra sig av med ammoniak utan att omvandla det till urea.
Hur kommer då kroppen i kontakt med ammoniak? Jo, kroppen består av ca 10-12 kg proteiner. Proteiner behövs till allting, ex på proteiner är enzymer, hormoner och receptorer som består av aminosyrakedjor.
Ungefär 1-2% proteiner bryts ned/försvinner per person varje dag i form av proteolys, då proteiner spjälkas (aminosyrakedjor) vilket bidrar med massa kvävehaltigt avfall (farligt).
Vid proteolys så bryts peptidbindningarna (det som håller ihop syrorna) med hjälp av enzymer mellan aminosyrorna i proteinet. Detta resulterar i fria enkla aminosyror, som kan användas till att bilda nya proteiner. Men alla aminosyror kan ej användas, så vissa skickas för att kataboliseras till att utvinna energi, som går ut på att man tar bort aminogruppen från aminosyran.
Det finns 2 sätt för ammoniak att ta sig in i levern, ena sättet är för skelettmuskelceller och de andra för resten av kroppens celler.
Aminogruppen från aminosyran förflyttas till en annan molekyl, nämligen alfaketoglutarsyra. Molekylen som nu bildats är glutamat. Många säger att det är glutamat som transporteras till levern, men det stämmer inte. Då glutamat är laddat kan den inte lämna cellernas matrix pga fosfolipidernas lager som är hydrofobt, som ej accepterar hydrofila eller polära molekyler. Det som istället sker är att glutamat kommer att donera aminogruppen den bär på till pyrodruvsyra som skapar alanin. Sedan vandrar alanin genom blodet till levern och stöter där på alfaketogglutarsyra åter igen, därav återbildas glutamat. När glutamatet nått levern sker en deamination i form av oxidation DVS blir av med aminogruppen från aminosyran (glutamat) → ammoniak + ketosyra.
Det andra sättet för ammoniak att ta sig in till levern för resterande av kroppens celler är genom att enzymet glutaminsyntas adderar ammoniak till glutamat för att bilda glutamin. Glutaminet rör sig sedan genom blodet till levercellernas mitokondrier, där glutaminet sedan klyvs till glutamat och ammoniak mha enzymet glutaminas. Ammoniak går sedan in i ureacykeln.
Detta steg ingår ej i ureacykeln.
En aminosyra innehåller i regel en aminogrupp, det kvävehaltiga avfallet (aminosyror) därav flyttas till levern där det kan konverteras till urea.
Steg 1: I många bilder på internet syns det att ammoniak (NH3) reagerar med koldioxid. Detta stämmer inte helt. Ammoniak reagerar med vatten och koldioxid som finns i matrix, eftersom ammoniak är en svag bas så accepterar den lätt en proton från vatten för att bilda NH4+, sedan som det också bildas bikarbonat, HCO3-. Med hjälp av enzymet karbamoyl fosfatsyntetas 1 och 2 ATP för energi som finns i mitokondrien, så skapas karbamoylfosfat.
Steg 2: Den nybildade molekylen reagerar sedan med ornitin genom att donera sin karbamoylgrupp och Pi frigörs. som finns i mitokondrien och bildar citrullin. Ornitin anses som en onödig aminosyra då den endast används för att verka i ureacykeln. Ornitin kan ses som bärare då den tar upp ytterligare en aminogrupp från karbamoyl fosfaten, därav innehåller citrullin 3 kväveinnehållande grupper. Reaktionen katalyseras av ornitintranskarbomylas.
Steg 3: Citrullinet lämnar sedan mitokondrien för att ta sig till cytoplasman genom diffusion. Den reagerar sedan med aspartat (aminosyra) för att skapa Argininosuccinat. Denna reaktion katalyseras av argininosuccinat syntas, som även kostar en ATP → AMP.
Steg 4: Med hjälp av enzymet argininosuccinatlyas bryts aminosuccinat upp till fumarat och arginin. Argininet bryts sedan ner igen…
Steg 5: av enzymet arginas som bildar → Urea och ornitin. För detta behövs även vatten som finns i cytoplasman/cytosolen. Delen av arginin reagerar med syredelen på vattenmolekylen och bildar urea. Resten av arginin reagerar med vätet på vatten vilket leder till → ornitin och cykeln börjar då åter om igen.
Steg 6: Urea exkreteras sedan ut i blandning med urinämnen."