1 svar
58 visningar
h_09 behöver inte mer hjälp
h_09 99
Postad: 15 okt 2023 11:54

Urbanisering

Hej, jag studerar till ett geografi-prov och denna instuderingsfråga kom upp:

Resonera kring de negativa konsekvenserna om urbanisering sker för snabbt på för kort tid. Motivera.

Det finns flera sådana frågor, och det här var mitt svar:

Om alla samtidigt sticker till städerna, speciellt utvecklingsstäderna, kommer de att bli överbelastade. Det kommer inte finnas nog med jobb för alla, vilket innebär arbetslöshet, vilket innebär fattigdom. Fattigdom kan i extrema fall leda till svält och uttorkning och dåliga levnadsvillkor. Fattigdom brukar också leda till att slumområden formas. Att alla lever så nära varandra fattigt brukar vara icke-sanitärt, och flera sjukdomar kan spridas, till och med skapas. 

Eftersom städer också har mer klimatstörande konsumtion så är det här dåligt för klimatet, eftersom så många människor konsumerar samtidigt. Avgaser och koldioxidutsläpp ökar, så att växthuseffekten, hjärt- och kärlsjukdomar, havsnivåer och extremväder ökar. Extremväder kan komma att förstöra infrastruktur, vilket kan öka arbetslösheten ännu mer, och en ökad arbetslöshet innebär dålig samhällsekonomi.  Har man råd att bygga om infrastrukturen så bidrar man till mer koldioxidutsläpp, med både byggandet och att folk färdas; alltså dåligt för miljön. Har man inte råd så bidrar man till arbetslöshet och fattigdomen, vilket går hand i hand med dålig hälsa, slumområden, och eventuella miljöföroreningar. 

Med fattigdomen och slumområden finns det också problem angående mänsklighet. Folk blir desperata. Stöld, droghandel, bedrägeri, olagliga varor och annat. Det kan börja smått, men till slut blir det en ökad kriminalitet, och det som i början bara var för finansiella vinster kan leda till mer grova brott, gängkriminalitet, gängkrig, mm. När unga så småningom växer upp i sådana områden dras de med i den kriminella vågen, och kanske börjar bry sig mindre om skola och utbildning. Att mindre folk är utbildade är dåligt för hela stadens ekonomi.

 

Här har jag dock skrivit allt jag kan tänka mig, på provet skriver jag förmodligen inte så mycket, men jag undrar om någon skulle kunna ge mig feedback om det jag skrivit och det jag missat?

Tack, uppskattar all hjälp!

cforsberg 217
Postad: 21 okt 2023 09:41

Pratar vi om urbanisering nu i modern tid eller långt tidigare?

Ditt första stycke resonerar om hur det var förr, tror inte urbanisering nu innebär sanitära o-angelägenheter. Problemet nu är nog inte heller arbetslöshet, om man tar exemplet Stockholm - det är snarare bostadsbristen, att man inte hinner bygga i den takt som krävs för inflytten - och därmed att organisationer inte lyckas med rekrytering för att medarbetarna har svår att hitta lämpliga boenden.

Stycke 2 vet jag inte om det stämmer riktigt - i alla fall i modern kontext - ta ex. med Sthlm igen - där finns väl utbyggnad kollektivtrafik vilket är klimatsmart jämfört med städer där man är beroende av bil ex. Dvs. när flera människor kan samsas och dela på resurser är den generellt smart. Däremot är det så att många människor på samma plats med avgaser inte är bra, men så är inte alltid fallet i alla städer - nu har vi som sagt bra kollektivtrafik här i Norden och även på andra ställen - men så är kanske inte fallet i Indien eller andra områden... Så det är nog geografi-beroende.

Det sista stycket stämmer nog generellt oavsett vilken tidsperiod i människans period vi pratar om.

Svara
Close