9 svar
8200 visningar
Saraah 17 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2020 12:48

Uralstring

Hej ! Jag förstår inte denna fråga.. ska jag endast göra ett experiment och redovisa vad jag tror kommer hända?

Fråga 3
Länge trodde människan på Uralstring, d.v.s. att liv kunde uppstå från inget alls. Gör ett enklare försök likt det som Pasteur gjorde för att visa att teorin om uralstring inte stämmer. Dvs visa att liv inte kan uppstå från ingenting. Redovisningen av ditt svar ska omfatta följande: 

Förklaring av ditt försök (variant av Pasteurs experiment). Ta bilder!
Beskrivning av vad du tror kommer hända (vilka typer av organismer kommer växa till i ditt försök?) 

Jag har gjort ett experiment som är lik pasteurs och det är att jag tog ett glas mjölk med ett tesked yoghurt och rörde om,därefter täckte jag det och har låtit det stå över natten, mitt andra experiment är att jag kokade mjölk med ett tesked yoghurt och det också har stått över natten.

Dock vet jag tyvärr inte vad jag tror kommer hända och vilka organismer som växer?

jag behöver hjälp,vart kan jag läsa om detta?

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 27 okt 2020 19:00

Vad fick du för resultat? Hur tillverkar man yoghurt? 

Saraah 17 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2020 20:30

Den kokta har det inte hänt något med . Det vill säga att alla organismer är borta.

den okokta har bildats mer bakterier och blivit tjockare , dvs att bilda yoghurt är det genom att inte koka det utan bara blanda ihop mjölk och yoghurt och låta det stå över natten

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 27 okt 2020 20:35 Redigerad: 27 okt 2020 20:40

Just det. 

Det som händer när mjölk blir till yoghurt är att mjölksyrabakterier omvandlar laktos (mjölksocker) till mjölksyra, vilket sänker pH-värdet. När pH-värdet sjunker koagulerar proteiner i mjölken, ungefär som proteinerna i blod gör när blod koagulerar. Det gör att mjölken tjocknar och blir till yoghurt.

När man kokar blandningen innan denna process har hunnit ske så dör mjölksyrabakterierna. Ditt experiment visar att mjölksyrabakterier inte kan uppstå spontant i mjölken efter det, annars hade även den kokta mjölken blivit till yoghurt.

Man kan generalisera detta och säga att om du dödar alla organismer i mjölken och skyddar den från omgivningen så kommer den aldrig att bli dålig, i betydelsen att bakterier växer till i den. Du skulle kunna lämna den i flera miljoner år utan att det blir någon tillväxt av bakterier i mjölken.

Saraah 17 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2020 20:57

Tack för ditt svar !

 

vart kan jag hitta källa på detta ? Har sökt så mycket på internet men har inte hittat något .. behöver göra en laboration så behöver mer information 

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 27 okt 2020 21:26

Vet inte, du får försöka googla fram någon trovärdig sida.

Joli900 2
Postad: 31 dec 2022 10:44

Jag har också fått den där uppgiften och det är väldigt frustrerade att det inte finns någon instruktion över hur man ska göra eller vad som ska användas. 

T.ex. jag frågade min lärare om jag skulle koka mjölk och yoghurt och hälla detta i varsin burk, en med lock och en utan och hen sa ja. 

Men när jag läser det som ni har skrivit så känns det som om jag har gjort fel. Nu har jag gjort en till burk där jag har blandat mjölk och yoghurt, okokt och utan lock. Jag har även två burkar med kokt apelsinjuice, en med lock och en utan.

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 31 dec 2022 10:57 Redigerad: 31 dec 2022 10:57

Blanda mjölk med en liten mängd yoghurt/fil i två muggar. Koka den ena i micron. Täck bägge muggarna med plastfolie och låt stå i rumstemperatur. Ser du någon skillnad efter ett par dagar?

Joli900 2
Postad: 31 dec 2022 11:00

Jag lägger till ett glas i samlingen, tack för tipset. 

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 31 dec 2022 11:01

Tänk på att inte ta för mycket yoghurt, för då är risken att mjölken skär sig när du kokar blandningen. Yoghurten är sur och det finns en risk att proteinerna denaturerar (mjölken skär sig).

Svara
Close