13 svar
296 visningar
ashe_ 697
Postad: 28 nov 2023 13:11

uralistring experiment med kokad mjölk

hej, har utfört en variant av Pasteurs experiment angående uralistring. jag kokade mjölk och yoghurt och hällde det i ett glas och täckte över. gjorde samma sak i ett annat glas men utan att koka den. det har gått omkring 3 dagar nu, mjölken i det första glaset, som jag kokade, har separerats och det finns två lager, ett tjockt, vitt lager nere och en gulaktig, "tunn" ovan. Det andra glaset ser likadant ut. Jag förväntade mig att jag skulle se en slags tillväxt som bakterier eller något, men ingenting har förändrats. Vad innebär detta, hur kan jag motivera mitt svar på uppgiften?

tacksam för svar.

Mesopotamia 1095
Postad: 28 nov 2023 19:37

Hej, 

Det är inte förvånande att mjölken som du kokat ser ut som den gör. Vet du varför? (Tänk på vad mjölk innehåller).

Du kommer inte se en tillväxt av bakterier på något synligt sätt efter bara 3 dagar, istället kan du lukta på mjölken. Vad har hänt med den? Varför luktar den som den gör? Vad finns i mjölk?

ashe_ 697
Postad: 28 nov 2023 19:44

vet inte riktigt kan du snälla förklara?

mjölk innehåller protein och när  man kokar den bryts de ned? är proteinet kanske det som håller mjölken ihop så att den inte separeras i två lager som i glas 1? glas 2 har kvar sin protein och det är därför som den nästan ser likadan ut? bara en gissning. 

Mesopotamia 1095
Postad: 28 nov 2023 20:07

Inte riktigt. Du har rätt att proteiner är involverade i detta men din förklaring är inte korrekt till fenomenet. 

Om du har provat att koka mjölk (3%) ett bra tag på spisen märker du att den efter en stund kommer dela sig där fettet flyter upp som smörklumpar och lägger sig på toppen av kastrullen. Detta är det jag misstänker har hänt med mjölken du kokat, men det har inte någon betydelse alls för experimentet som du utför eftersom detta inte har med bakterietillväxt att göra.

 

I mjölk finns proteiner. Bakterier som växer i den okokta mjölken kommer att bidra till bildandet av mjölksyra som i sin tur får mjölkproteinerna att koagulera och bilda en tjockare konsistens. Om du jämför konsistensen av mjölken i glas nr. 2 nu med direkt efter att du hällt i den borde du märka att den stelnat. Stämmer det? Om ja, så påvisar detta att bakterier finns i mjölken.

ashe_ 697
Postad: 28 nov 2023 22:20
Mesopotamia skrev:

Inte riktigt. Du har rätt att proteiner är involverade i detta men din förklaring är inte korrekt till fenomenet. 

Om du har provat att koka mjölk (3%) ett bra tag på spisen märker du att den efter en stund kommer dela sig där fettet flyter upp som smörklumpar och lägger sig på toppen av kastrullen. Detta är det jag misstänker har hänt med mjölken du kokat, men det har inte någon betydelse alls för experimentet som du utför eftersom detta inte har med bakterietillväxt att göra.

mm jag förstår 

I mjölk finns proteiner. Bakterier som växer i den okokta mjölken kommer att jag bidra till bildandet av mjölksyra som i sin tur får mjölkproteinerna att koagulera och bilda en tjockare konsistens. Om du jämför konsistensen av mjölken i glas nr. 2 nu med direkt efter att du hällt i den borde du märka att den stelnat. Stämmer det? Om ja, så påvisar detta att bakterier finns i mjölken.

den har inte stelnat helt, lite grann bara och så är dess konsistens  tjockare än glas 1. 

men hur kan jag förklara på vilka sätt som detta hänger ihop/bevisa att pasteurs teori angående uralistring är falskt?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 28 nov 2023 23:28

Jag är ganska säker på att du tog för mycket yoghurt. Eftersom yoghurt är surt får det proteinerna i mjölken att koagulera om pH-värdet blir för lågt, speciellt under uppvärmning. Då får man en ostmassa (det tjocka vita lagret) och vassle (det vattniga gula lagret).

Testa att tillsätta mindre yoghurt, kanske en tesked till två deciliter mjölk. Det är bra om bägge blandningarna får stå vid lite högre temperatur än rumstemperatur, kanske i närheten av ett element eller ovanför kylskåpet.

Tanken är att den okokta mjölken med yoghurt ska omvandlas till yoghurt efter ett par dagar. Mjölksyrabakterier från skeden med yoghurt äter av mjölksockret i mjölken och bildar mjölksyra som omvandlas mjölken till yoghurt. 

ashe_ 697
Postad: 29 nov 2023 10:35

hur många dagar skulle det ta? räcker 4 dagar?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 29 nov 2023 10:59

Det borde räcka. Ju mer yoghurt du tillsätter till mjölken, desto snabbare lär det gå. Men tillsätter du för mycket kommer som sagt den kokta mjölken att skära sig.

ashe_ 697
Postad: 29 nov 2023 11:27 Redigerad: 29 nov 2023 11:32

jag gjorde drygt 1dl mjölk, 50 ml i varje glas tillsammans med en halv tsk yoghurt. är det bra? 

hur mycket yoghurt skulle du säga är lämpligt för 1 dl mjölk?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 29 nov 2023 13:57

Svårt att svara på, du måste prova dig fram. 0,5 tsk till 1 dl låter i alla fall inte orimligt.

ashe_ 697
Postad: 29 nov 2023 14:00

ok hoppas att det går bättre denna gång. 

ska också prova med andra glas och jämföra med de första glasen

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 29 nov 2023 15:18

Hur mycket yoghurt och mjölk tog du första gången?

ashe_ 697
Postad: 29 nov 2023 16:36

1 dl mjölk men med typ 2 tsk yoghurt

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 29 nov 2023 16:43

Okej, då kan det vara en bra idé att testa med 0,5 tsk

Svara
Close