Uppvärmning och nerkylning av ledare?
Tjenare!
Behöver hjälp med följande frågor :
1. Vad sker med resistansen i en kopparledare om man värmer upp ledaren?
2. Vad sker med resistansen i en nickelledare om man kyler den?
3. Vilken ledare förändrar sin resistans minst vid uppvärmning, en ledare av koppar eller en ledare av konstant
På första frågan hade jag en övningsuppgift till och använde formeln R2 = R1 + R1 * α(t2 – t1) för att konstatera att resistansen ökar.
Men på 2 och 3 har jag inte uppfattat vad svaret blir skulle tro att resistansen minskar om man kyler den men mer en så vet jag inte. Behöver gärna hjälp att förstå 2 och 3.
Tack på förhand
Ja, resistansen minskar om man kyler ledaren. Du behöver ta hänsyn till temperaturkoefficienten för respektive material när du räknar ut ändringen i resistans vid ändring av temperatur.
På fråga 3 är rätt svar konstant? det var det jag fick det till när jag räknade ut det..
Jag upptäckte en misstänkt felskrivning i tredje uppgiften där det står "3. Vilken ledare förändrar sin resistans minst vid uppvärmning, en ledare av koppar eller en ledare av konstant". Ska det verkligen stå konstant där? Det ska troligen stå nickel.
Vilka temperaturkoefficienter använde du i dina beräkningar av koppar och konstant/nickel?
är inte konstant = konstantan eller är jag ute och cyklar ? för det var den temperaturkofficienten jag använde... 0.000005 och för koppar 0.0043
Förmodligen menar man legeringen konstantan, som används till precisions-resistorer just därför att dess resisivitet nästan inte ändras med temperaturen.
Måste vara så. Tack för hjälpen