Uppgift med krafter
"De små vagnarna rullar mycket lätt på bordet. De väger 200 g vardera. En har ramlat över bordskanten. Om man släpper taget, hur stor blir då kraften i snöret mellan vagnarna?"
Enligt Newtons andra lag är kraftresultanten = m*a. Bilen som hänger ner dras mot marken med en kraft på cirka 2 N. Jag förstår också att den andra bilen minskar accelerationen för de båda bilarna och således också kraften. Hade den bilen som befinner sig på bordet hängt i rakt ner på andra sidan av en trissa hade krafterna tagit ut varandra.
Nu är dock inte det fallet och jag undrar således hur jag ska gå till väga för att ta reda på hur mycket bilen som befinner sig på bordet reducerar accelerationen och därigenom kraften. Det finns givetvis en ganska stor risk att jag tänkt helt fel också.
Om du inför snörkraften S på såväl den hängande som den rullande trallan, och sedan tillämpar accelerationslagen ma = P på vardera, vad får du då?
På den hängande vagnen borde snörkraften vara lika med 0,2*9,82 = 1,964
På den rullande vagnen vet jag fan inte.
Eller har jag förstått begreppet "snörkraft" fel?
Snörkraften är densamma utefter hela snöret och alltså lika stor på den hängande som den rullande vagnen, fast riktad åt olika håll. När den hängande vagnen är stilla, så är snörkraften som du anger, men inte när den rör sig.
Vart kommer 10N ifrån??