miljö- och hälsofrämjande maträtt
Varför just denna maträtt och varor kan klassificeras som miljö- och hälsofrämjande.
Vilken maträtt?
kycklingpasta med spenat och parmesan
Här ser du ett exempel på hur mycket växthusgaser som släpps ut vid produktion av olika livsmedel:
Rent näringsmässigt så behöver vi få i oss tillräckligt med makronäringsämnen i form av kolhydrater, proteiner och fetter. Finns dessa i din måltid? Det är bra att välja en proteinkälla som har fullvärdigt protein, alltså ett protein som innehåller även de essentiella aminosyrorna. Dessa finns i kött, fisk och baljväxter som bönor, ärtor och linser. Angående fett så vill man ha en bra relation mellan mängden omättat och mättat fett där det generellt är bättre att äta en större andel omättade vegetabiliska fetter. När det kommer till kolhydraterna vill man ha långsamma kolhydrater som ger mättnadskänsla över längre tid. Till sist behöver vi en del mikronäring i form av vitaminer och mineraler. Dessa finns till stor del i samma produkter som ger oss kolhydrater, fetter och proteiner men vissa av dem finns främst i grönsaker och frukt.
Även om måltiden täcker in den näring man behöver så gäller det också att man äter sakerna i rätt proportioner, tänk tallriksmodellen. Även om man äter nyttig kost så är det inte bra att äta för mycket av den eftersom det kan leda till övervikt.
Hur ska detta hjälpa mig?
Frågan var på vilket sätt din maträtt kan ses som miljö- och hälsofrämmande. Då är det viktigt att känna till det jag skrev i mitt inlägg. Som du kan se i figuren så är t.ex. kyckling ett betydligt mer klimatsmart alternativ än nötkött.
okej tack.