9 svar
193 visningar
maks behöver inte mer hjälp
maks 44
Postad: 4 jan 2022 14:49

Uppgift 16 Fysik A HT00

Hej! 

Håller på att göra ett gammalt nationellt prov och har fastnat på följande uppgift: 

 

"Insändare till en frågespalt om mat:
"Vad kostar det egentligen att tina djupfryst mat?
Vid upptining krävs det ju energi för att tina den djupfrysta varan till rumstemperatur. Kostnaderna är
förmodligen inte så stora eftersom de aldrig uppmärksammas. Jag skulle ändå vilja ha ett ungefärligt
värde på hur mycket det kostar att tina t.ex. 1 kg kött i en mikrovågsugn. Tacksam för svar!
Nyfiken energikonsument."
Vad är ditt svar? Motivera med lämpliga beräkningar. Man kan i detta fall jämställa matvarorna med
vatten. Du kan anta att 1 kWh kostar 60 öre."

 

Hur ska man tänka?

Smutstvätt 25078 – Moderator
Postad: 4 jan 2022 15:07

En djupfryst vara brukar vara ungefär -18° C. Maten måste alltså värmas upp till rumstemperatur. Däremot är det tveksamt om maten måste smältas (om vi hade haft en iskub skulle det finnas en viss energi som krävs för att smälta den nollgradiga isbiten). Du kan göra två olika beräkningar där om du vill. 

Hur många joule krävs för att värma ett kilogram kött från -18° till 20°? :)

maks 44
Postad: 4 jan 2022 15:18

Behöver man då dela upp uträkningen i två delar eftersom is och vatten har olika värmekapacitet?

Om jag tänker rätt:

Från -18° C till 0° C: E=mcT=1×1950×18=351 kJ

Upptining vid 0° C: E=mls, is=1*33400=334 kJ

Från 0° C till 20° C: E=mcT=1×4182×20=836.4 kJ

Så totalt 351+334+836.4=1521.4 kJ?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 jan 2022 15:39

Det verkar vettigt, men du är inte klar än. Vad är det man frågar efter?

maks 44
Postad: 4 jan 2022 15:50 Redigerad: 4 jan 2022 15:50

Det är priset som ska beräknas:

1521.4 kJ motsvarar 1521.4*1033.6*106=0.42...kWh

Om 1 kWh kostar 60 öre blir då den totala kostnaden: 0.42...×6025öre

 

I facit står det ca. 8 öre, kan inte komma på vad som skulle kunna vara fel i uträkningen.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 jan 2022 15:52

Gissningsvis bryr man sig inte om att värma maten mer än att isen smälter. Stämmer det bättre i så fall?

maks 44
Postad: 4 jan 2022 15:59 Redigerad: 4 jan 2022 16:28

Hmm, det skulle kunna vara så. 

I facit gör de dock på följande vis: 

 

"Energiförbrukning för upptining av 1 kg kött.

Upptining från –18 grader till 0 grader: 1⋅ 2,2⋅18 kJ

Upptining vid 0 grader: 1⋅334 kJ

Uppvärmning från 0 grader till 20 grader: 1⋅4,18⋅20 kJ

Summa 457,2 kJ = 0,127 kWh

Kostnad (60 öre/kWh): 0,127 ⋅60 öre = 7,62 öre ≈ 8 öre

SVAR: Kostnaden är ca 8 öre"

 

I t.ex. första uträkningen, varför skrivs isens värmekapacitet som "2,2"? I min formelsamling står det att isen har en värmekapacitet på 1950 J/kgK? 

Kanske är helt ute och cyklar, men förstår inte riktigt.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 jan 2022 16:23 Redigerad: 4 jan 2022 16:25

Facit och din formelsamling har nog valt olika temperaturer för isens värmekapacitet - båda kan vara rätt. 1,95 eller 2,2  kJ/kgK är ingen större skillnad. Du ser ut att ha en tiopotens fel på smältvärmet.

 

Bubo 7347
Postad: 4 jan 2022 16:25

Fysikens lagar gäller alltid, men 60 öre för en kWh gäller inte längre... :-)

maks 44
Postad: 4 jan 2022 16:32
Smaragdalena skrev:

Facit och din formelsamling har nog valt olika temperaturer för isens värmekapacitet - båda kan vara rätt. 1,95 eller 2,2  kJ/kgK är ingen större skillnad. Du ser ut att ha en tiopotens fel på smältvärmet.

 

Då förstår jag, har råkat blanda ihop prefixen. Tack för hjälpen! :)

Svara
Close