Uppfyller Nato fred och stabilitet?
Uppfyller Nato fred och stabilitet? Förutom att länder samarbetar för att förhindra konflikter, på vilket sätt uppfyller nato stabilitet?
Tja, det har inte varit något nytt världskrig och ingen stat har invaderat ett NATO-land sedan alliansen bildades. Så man kan säga att alliansen på så vis har fyllt sin funktion. Det är avskräckande att invadera ett NATO-land med vetskap att man då förklarar krig mot hela västvärlden uppbackad av USA:s, Storbritanniens och Frankrikes samlade kärnvapenarsenaler.
Men är inte det då något dåligt att alla behöver reagera bara för att ett land blev invaderat? Liksom de påminner mig om första världskriget.
Nato har inte bildats för att ett land har blivit invaderat, det bildades efter andra världskriget för att säkra freden i Europa. Dels genom att knyta ihop ärkefiender som Frankrike och Tyskland i samma militärallians, dels för att försvara Europas länder från framtida invasion från Sovjetunionen och kommunistiskt maktövertagande. Nato samlar även många länder under ett gemensamt kärnvapenparaply, istället för att alla länder ska rusta upp och starta kärnvapenprogram.
Jo men detta gör att staterna är beronde av varandra vilket låter bra men i verkligheten så litar stater inte på varandra så hur kan NATO har förstärkt eller knytet ihop fiender som Frankrike och Tyskland?
Det har ju inte varit krig mellan Tyskland och Frankrike sedan NATO bildades, så det verkar ha fungerat. Fast EU har nog minst lika stor ära av detta.
zainab999 skrev:Jo men detta gör att staterna är beronde av varandra vilket låter bra men i verkligheten så litar stater inte på varandra så hur kan NATO har förstärkt eller knytet ihop fiender som Frankrike och Tyskland?
Håller inte med. Nato har aldrig splittrats, utan utvidgats. USA har hävdat att man kommer att försvara varje tum av Nato-territorium och länder som Sverige och Finland har gjort analysen att man är tryggare tillsammans med andra västerländska demokratier.
Elefanten i rummet här är Turkiet, för det är en stat som sticker ut i alliansen eftersom de har en väldigt stor armé och ett strategiskt läge på kartan vid Bosporen nära Ryssland. Samtidigt är Turkiet en auktoritär halvdiktatur till skillnad från övriga länder som är bättre fungerande demokratier. Turkiet har dessutom pågående konflikter med andra Nato-länder, både militärt med t.ex. Grekland gällande Cypern-frågan, men även med USA vad gäller vapenhandel. Det är en av Natos ömma punkter just nu.