Undersökning av stärkelse
Har en uppgift där en del är att förklara det som händer på kemiskt sätt när man låter en stärkelselösning i mitt fall (potatismjöl) och jodlösning (Nyodex +vatten) tillsammans blå färg sköljs i munnen cirka 1 minut.
Resultatet jag får är att lösningen ändrar färg från blåaktig till en mera skummig, lite genomskinlig svagt grumlig färg. Det jag förmodar har hänt är att enzymet amylas som finns i saliv har brutit ned stärkelsen i lösningen som syns genom färgförändringen, och att att det är ett exempel på matspjälkningsprocessen som påbörjas när vi äter livsmedel som består av stärkelse. Har jag fattat det rätt eller är jag lite ute och cyklar?
Återkom gärna med feedback!
Låter som att du har förstått det korrekt! Amylas bryter ner en sorts stärkelsemolekyl som kallas amylos. Det är när jod binder till amylos som man får en blå färg. Om amyloset inte finns kvar kan man heller inte få någon blå färg.