undersökning av stärkelse
Hejsan!
jag har en labb uppgift där jag ska undersöka stärkelse i olika livsmedel.
livsmedlena jag ska använda är 'potatis, äpple, morot, gröna ärtor, broccoli".
Jag ska dela della ämnen och droppa på nyodex och se vad dessa får för färg. men mitt problem är att alla utom potatisen får färgen röd? potatisen blir mörk blå.
är det någon som kan förklara för mig varför det känns konstigt?
Det verkar alltså som att det endast är potatis som innehåller så pass mycket stärkelse för att ge ett positivt utslag.
Tips: Slå upp ämnena i Livsmedelsverkets databas. Där kan du se hur mycket stärkelse de innehåller per 100 gram av livsmedlet. Stärkelseinnehållet får du genom att ta skillnaden mellan kolhydrater och sockerarter. Om det finns 12 gram kolhydrater och 2 gram socker finns det alltså runt 12-2=10 gram stärkelse.
Ahh exakt! det känns ju konstigt att man får detta i en uppgift? för sen ska jag rangordna dessa livsmedel om hur mycket stärkelse det finns i dem.
Åh tack så mycket! =)
Jag har exakt samma uppgift nu i naturkunskap 2 :)
Spännande och se vad du får för resultat :)
Jag fick samma resultat som dig och förstår inte riktigt hur man ska rangordna dem då utifrån laborationen. Försöker söka upp hur mycket stärkelse var och en innehåller men lyckas inte så bra och det måste ju vara en legit källa också. Har du några tips?
Livsmedelsverkets databas som jag länkade till är en trovärdig källa.
Ojdå missade det! Kanske dum fråga nu men är det då kolhydratmängden man läser av?...
du tar kolhydrater minus sockerarter så får du stärkelse mängden! =)
Tusen tack för hjälpen!
jossan93 skrev:du tar kolhydrater minus sockerarter så får du stärkelse mängden! =)
Måste man ta bort fibermängden också? Tänkte eftersom kolhydrater är ett samlingsbegrepp för fibrer, stärkelse och sockerarter?
Jag tog bara själv Kolhydraterna =)
hallihallå skrev:jossan93 skrev:du tar kolhydrater minus sockerarter så får du stärkelse mängden! =)
Måste man ta bort fibermängden också? Tänkte eftersom kolhydrater är ett samlingsbegrepp för fibrer, stärkelse och sockerarter?
De brukar redovisas separat, dvs ”kolhydrater” som står på näringsdeklarationen är bara de kolhydrater vi kan få energi ifrån (socker+stärkelse).
Hej jag har också fastnat på samma uppgifter har ni klarat det ?