Undersökning av Litium
Hej! Jag har undersökt litium i vatten, och håller på att dra slutsatser om reaktionerna som sker. Dock förstår jag inte det här med litiumhydroxiden som bildas. Jag vet att valenselektronen från litiumet oxideras och splittrar vattenmolekylen i två. Den ena delen är en hydroxidjon och den andra är vätgas, och det bildas även en positivt laddad litiumjon! Jag läste dock att litiumjonerna och hydroxidjonerna inte bildar en jonförening utan Li+ och OH- förekommer som fria självständiga joner i vattnet, eftersom det polära vattnet inte tillåter dem att binda sig samman.
Men jag tror att litiumjonerna och hydroxidjonerna först befinner sig som enskilda joner, men att de sedan borde kunna bildar en jonförening (då litiumjonerna är positivt laddade och OH-jonerna negativt laddade), och att denna jonförening sedan löser sig i vatten (eftersom den i sin tur även är polär).
Tänker jag rätt eller fel?
Tacksam för all respons!
Du tänker fel. Vid reaktionen bildas det litiumjoner och hydroxidjoner. Dessa omges av vattenmolekyler och kan därför inte binda till varandra och skapa en jonförening. Om man däremot låter vattnet dunsta bort från lösningen så kommer jonerna att kunna närma sig varandra och bilda en jonförening - litiumhydroxid.
Bildas det alltså inte alls litiumhydroxid under reaktionerna? Och om det gör det, vart bildas litiumhydroxid då?
Det bildas inte, nej. Jonföreningar fungerar inte som molekylföreningar och det finns inga ”LiOH-molekyler”. I jonföreningen så har man ett stort nätverk av växelvis positiva litiumjoner och negativa hydroxidjoner.
Okej! När litium reagerade med vattnet, blev vattnet basiskt, då antar jag väl att det är pga ett överskott av de fria hydroxidjonerna?