3 svar
3944 visningar
Lightning behöver inte mer hjälp
Lightning 5
Postad: 31 dec 2020 17:13

Undersöka potatisstavar i vattenlösning

Min fråga handlar om en laboration "Undersöka potatisstavar" och Laborationens utförande, enligt laborationsinstruktionerna,  är:

Skär en potatis i stavar. Använd den inre delen av potatisen, inte den yttersta delen närmast skalet. Det är viktigt att potatisstavarna blir så lika som möjligt. Tag tre glas och fyll dessa med lika mycket vatten (2dl). Märk glasen på något sätt så du vet vilket som är vilket. 

Glas nr 1 – endast vatten

Glas nr 2 - häll i 1 tsk salt. Rör om så saltet löser sig

Glas nr 3 - häll i 4 tsk salt. Rör om så saltet löser sig

Lägg ner en potatisstav i varje glas. Låt glasen stå i 3-4 timmar, tag därefter upp potatisstavarna och notera skillnader i storlek och konsistens.

 

Jag har utfört själva laborationen hemma. Min hypotes från början var att i glas 1 är det en hypoton lösning jämfört med potatisen, i glas 2 är lösningen isoton och i glas 3 är lösningen hyperton. Efter att jag tagit upp potatisstavarna insåg jag att potatisstavarna från både glas 2 och 3 hade blivit mindre och slaknat.

  1. Detta betyder att lösningen i glas 2 också var en hyperton lösning jämfört med potatisen visst?
  2. Potatisstaven från glas 3 hade både slaknat och ändrat färg (men inte potatisstaven från glas 2), jag har försökt hitta information om varför den skulle ha ändrat färg och blivit vit men jag lyckades inte.

 

Här bifogar jag en bild på de tre potatisstavarna (de var alla i samma storlek från början):

mag1 9420
Postad: 1 jan 2021 13:43

Hej Lightning och välkommen till Pluggaktuten!

 

Jag har utfört själva laborationen hemma. Min hypotes från början var att i glas 1 är det en hypoton lösning jämfört med potatisen, i glas 2 är lösningen isoton och i glas 3 är lösningen hyperton. Efter att jag tagit upp potatisstavarna insåg jag att potatisstavarna från både glas 2 och 3 hade blivit mindre och slaknat.

  1. Detta betyder att lösningen i glas 2 också var en hyperton lösning jämfört med potatisen visst?

Ja, från dina resultat ser det ut så. Hade det inte varit växtceller (med en cellvägg) utan t.ex. kött (bestående av muskelceller utan cellvägg) skulle det kunna vara så att biten i endast vatten hade svällt en aning, då vatten strömmat in. Men hade dessa celler svällt upp mer skulle dessa spricka, vilket inte sker i växtcellen då deras stela cellvägg håller emot.

 

2. Potatisstaven från glas 3 hade både slaknat och ändrat färg (men inte potatisstaven från glas 2), jag har försökt hitta information om varför den skulle ha ändrat färg och blivit vit men jag lyckades inte.

Vad tror du kan ha hänt då? Färgen skiljer sig från staven i glas ett och två, så mer salt påverkar inte bara vattnet i cellerna. Kan du se några paralleller till matlagning där salt tillsätts i större mängder?

Lightning 5
Postad: 3 jan 2021 16:41 Redigerad: 3 jan 2021 16:44

Jag försöker komma på en specifik förklaring till vad som ha hänt så att färgen ändrats, men det enda jag kan tänka på är att på något sätt har andra ämnen (som ger den gula färgen till potatisen) också drivits ut ur cellerna med vattnet. Jag kan dock inte förklara varför mer salt är orsaken bakom det? Samtidigt har potatisstavarna från både glas 2 (1 tsk salt) och glas 3 ( 4 tsk salt) minskat nästan lika mycket i storlek. Vad är det som ha hänt i glas 3 med mer salt som inte har hänt i glas 2!?

mag1 9420
Postad: 3 jan 2021 19:24

Färgskiftet för potatisbiten i glas tre är beroende på den höga saltkoncentrationen. Det är nog som du föreslog att något ämne med färg påverkats.

Ett färgämne kan, som du skrev, ha läckt ut ur cellerna (men var vattnet i glas tre lite gulare än glas ett och två?).

Det kan även vara så att mer salt tagits upp av cellerna (de har jonpumpar som försöker bibehålla en optimal koncentration av Na+ och Cl- i cellerna, men när koncentrationen av Na+ och Cl- är så hög överväldigas dessa pumpar så de nog inte klarar av att bibehålla den optimala koncentrationen av Na+ och Cl- i potatisens celler, vilket både ger för mycket av dessa joner i cellerna, samt att andra joner läcker ut ur cellerna). En ändrad saltkoncentration i cellerna kan påverka de molekyler som ger den gula färgen, och de verkar ha blekts i ditt experiment.

Vid saltning/surning av matvaror är det vanligt att matvarornas färgerna ändras (saltad skinka och fläskkött, gravad och färsk lax).

Svara
Close