Ultrasonication utrustning på gymnasiet?
Funderar över gymnasiearbete och i stället för att skämma ut mig framför läraren tänker jag ställa frågan här. Brukar kemilabb på gymnasier ha ultraljudsutrustning för att motverka aggregerade partiklar i en lösning?
Det låter osannolikt
Vilken typ av partiklar är det du vill undvika? Och finns det några alternativ till sonikering?
Små järnoxidpartiklar i storleksordningen några mikrometer. De är polära partiklar och har därför lätt att aggregera.
Du verkar vilja ha partiklarna som en suspension, och vill därför vilja sonikera vätskan för att förhindra att aggregat bildas med tiden.
Kanske du kan förhindra deras aggregation kemisk, genom att störa deras interaktioner? Tänkte du dig att partiklarna skulle vara i vatten, eller i något lösningsmedel?
mag1 skrev:Du verkar vilja ha partiklarna som en suspension, och vill därför vilja sonikera vätskan för att förhindra att aggregat bildas med tiden.
Kanske du kan förhindra deras aggregation kemisk, genom att störa deras interaktioner? Tänkte du dig att partiklarna skulle vara i vatten, eller i något lösningsmedel?
Jag vill ha partiklarna i vatten, och jag ska tillsätta några andra ämnen för att genomföra några reaktioner. Jag vill inte påverka reaktionerna genom att tillsätta någon surfaktant eller liknande.
Kanske jag kan använda kiseldioxid? Enligt vad jag läst så är det en "kemiskt inert" molekyl så det skulle inte störa mina andra reaktioner. Fungerar den som en surfaktant?
Är det själva järnoxidpartiklarna som du vill skall reagera/omvandlas, eller är de med som katalysator/reaktionsyta? Om det är reaktionsyta, kanske det inte spelar så stor roll om en del aggregerar, och du kanske till och med kan fortsätta att tillsätta ytterligare av de finfördelade partiklarna under reaktionens gång, för att kompensera för eventuell aggregation.
Kiseldioxid kanske inte är fullt så reaktionsbenäget, men det kan själv bilda fler olika fasta material (geler, fasta faser etcetera) vilket kanske inte är så bra. Sedan är det nog inte omöjligt att kiseldioxiden kan delta i redox-reaktioner med din järnoxid.