0 svar
123 visningar
sund20 268
Postad: 20 nov 2022 18:10 Redigerad: 20 nov 2022 19:08

Tvåpunktstest och rekombinationsfrekvenser

Jag har några frågor om tvåpunktstester och rekombinationsfrågor. De utgår från följande två uppgifter (som hänger ihop): 

 

1) Om man bara får F1-förälderns genotyp och sedan ska testkorsa den, såsom i 203, går det då att avgöra vilken av avkommorna i F2 som är rekombinanta och vilka som är parentala utan att titta på antalet som bildats av respektive genotyp? Jag vet att om man tittar på antalet, så är det de två som det är minst av som är rekombinanta (iaf om man tittar på två locus, är det fler så antar jag att de som det är minst av är dubbelrekombinanter). Men går det att avgöra utan att titta på resultaten, dvs räkna ut P-generations genotyp? Det går väl inte, eftersom de kan ha varit heterozygoter och då har de anlag som inte F1 har ärvt?

2) Om P nu skulle vara två dubbelheterozygoter, när man ska avgöra om F2 är rekombinanta eller parentala, tittar man då bara på de genotyper hos P som har nedärvts till Feller kan det vara så att P har en genotyp som inte finns hos F1 men som sedan finns hos Fför att det har getts från den andra föräldern (testkorsningen), och är den då parental? 
T.ex. i 203, så vet vi att F1 är bA1/BA2, och att den korsas med bA3/bA3. F1s  ena förälder kan väl dock t.ex. ha haft en genotyp med bA3, bara att det inte var den gameten som gavs till F1. Skulle avkommorna som F1 får som innehåller bA3vara parentala, även om dess bA3-kombo kommit från den andra föräldern (testkorsningen) och inte F1 föräldrar. Jag har bara gjort uppgifter där P är homozygoter, så det är därför jag undrar hur man gör om de är homozygoter (om det fortfarande är så att en F2 som innehåller en viss allel som finns hos P är parental, även om den inte kommit från F1).

Edit: Det kanske är den heterozygot som testkorsas som ska räknas som P? Spelar det ingen roll om det är F1 eller P, om man jämför avkomman med F1 istället för P, blir det ändå samma resultat?

3) I 203 b ska man räkna ut ungefär vilka rekombinationsfrekvenser som är möjliga mellan A och G och då får jag rätt svar när jag adderar rekombinantionsfrekvensen mellan A och B samt mellan B och G, och när jag subtraherar rekombinationsfrekvensen mellan B och A med rekombinationsfrekvensen mellan B och G. Varför gör man såhär? 

Svara
Close