Tvåpol
Okej nu är jag tillbaka med mina tvåpoler igen.. Tänkte att tomgångsströmmen går igenom hela fältet, därmed så borde det vara 12-180*I-60*I-6=0 och fick fram I=0.025 A vilket var rätt (gjorde alltså en helt ny metod jämfört med tidigare uppgifter, kan man tänka på något annorlunda sätt?)
Sedan tar det stopp.. Vet ej hur jag ska komma vidare när jag ska ta fram E. Försökte rita upp schemat annorlunda och tänkte att man kanske kan parallellkoppla resistorerna, men det gick inte bra.
Hur ska jag tänka nu?
Varför gick det inte att parallellkoppla?
Förenkla kretsen så långt det går, tills att du bara får en spänningskälla och en resistor .
Tänk strömtvåpol :)
Jaaa asså parallellkopplar man får man ju Rk, men jag förstår inte hur jag kan räkna på det sättet i det här fallet medan jag i andra fall måste räkna med Rk=(Ek/Ik)
I facit använder de Ek/Ik, då har de räknat typ som att Ik är summan av Ik,1 och Ik,2 i vardera av kretsarna. Men vet somsagt inte heller hur man får fram Ek..
Du kan göra på det sättet också.
Vad är strömmen genom första resistorn? Tänk ohms lag
Vad är strömmen genom andra resistorn?
Addera båda så får du totala strömmen.
Sen tillämpar du, sen behöver du veta E, men den låter jag dig fundera över(tänk parallellkoppling).
Det funkar ju att ta Ek = Rk * Ik , där Rk är parallellkopplingen. Ytterst oklart att det funkar nu dock , för ett exempel tidigare där man fick fram att Rk var 55ohm ( du var med i tråden ) så gick det inte att ta 55ohm * Ik för att ta fram E. Ik var 1.8A och E skulle vara 9V.
Du kan inte räkna med gamla värdet på strömmen.
Prova att lösa denna uppgiften med en av de 2 metoderna som nämndes, och visa den beräkningsgång och vad du inte förstår. Så kan vi hjälpa dig lättare. Var inte för osäker förrän du har provat.
Båda uppgifterna har samma fråga, bestäm E och Rk. Man verkar ej kunna använda samma metod, och om man ska det så ska man tänka annorlunda men jag förstår inte hur.
somsofia skrev:
Båda uppgifterna har samma fråga, bestäm E och Rk. Man verkar ej kunna använda samma metod, och om man ska det så ska man tänka annorlunda men jag förstår inte hur.
för att kortslutningströmmen inte är 1,8 A. Så du får inte ta för att beräkna E. Kortslutningsströmmen är den ström som går genom 50 ohm resistorn när ändarna kortsluts. Dvs med strömdelning: A.
är A. Notera att denna ström är exakt den ström du får från denna kretsen : Ekvivalent strömtvåpol:
A.
Om du inte känner dig bekväm med att omvandla mellan ström -och spänningstvåpol så kan du alltid räkna med Kirchhoffs spännings -och strömlag runt kretsen.
Prova!
Har kollat runt supermycket nu och har bestämt mig för att satsa på thevenins theorem, fick en sjukt bra genomgång i första exemplet i denna videon: https://www.youtube.com/watch?v=4qEaI4FpYpw&t=1765s som jag har följt och det fungerade utmärkt på alla uppgifter utom just uppgiften som jag postade i denna tråden, pga där går det inte att bara kolla på den ''avklippta öppna delen till vänster'', för allting går helt enkelt ut i ändpunkterna A och B.... Det är som att den uppgiften är två separata system . Hur hanterar man den situationen enligt thevenin? :)
somsofia skrev:Har kollat runt supermycket nu och har bestämt mig för att satsa på thevenins theorem, fick en sjukt bra genomgång i första exemplet i denna videon: https://www.youtube.com/watch?v=4qEaI4FpYpw&t=1765s som jag har följt och det fungerade utmärkt på alla uppgifter utom just uppgiften som jag postade i denna tråden, pga där går det inte att bara kolla på den ''avklippta öppna delen till vänster'', för allting går helt enkelt ut i ändpunkterna A och B.... Det är som att den uppgiften är två separata system . Hur hanterar man den situationen enligt thevenin? :)
Du kan göra på precis samma sätt, tänk att U är , tomgångsspänningen.
Beräkna först U.
Du kan I sedan tidigare, den var 0,025A? Gå ett varv runt med hjälp av kirchhoffs spänningslag.
Du ska då få :
Lägg in I så får du ut U.
Du löser nog resten ;)