Tunnskiktskromatografi, förflyttning av aminosyror p.g.a Ip, pH
Hej!
Jag ska skriva en labbrapport om en tunnskiktskromatografi av aminosyror.
Just nu håller jag på med diskussionen, där jag ska prata om varför aminosyrorna rör sig olika långt. Jag har konstaterat att detta bland annat beror på polariteten, men jag inser även att Ip och pH spelar roll. Dock förstår jag inte helt varför. Vet någon vad i relation till pH och Ip som medför att till exempel Asparaginsyra rör sig längre än Lysin?
Min euleringsvätska bestod av 2-propanol, etylmetylketon samt saltsyra (1,0 mol/dm3)
Den stationärafasen var en cellulosaplatta.
Om det är isoelektrisk punkt du menar så förkortas den pI (inte Ip).
Vilken koncentration saltsyra, och kan du räkna ut pH för lösningen med hjälp av koncentrationen?
Har du koll på vad isoelektrisk punkt betyder?
Vet du vad asparaginsyra respektive lysin har för isoelektrisk punkt?
SvanteR skrev:Om det är isoelektrisk punkt du menar så förkortas den pI (inte Ip).
Vilken koncentration saltsyra, och kan du räkna ut pH för lösningen med hjälp av koncentrationen?
Har du koll på vad isoelektrisk punkt betyder?
Vet du vad asparaginsyra respektive lysin har för isoelektrisk punkt?
I min lärobok står det endast Ip för isoelektrisk punkt men intressant att det kan förkortas på ett annat sätt.
Jag vet vad isoelektrisk punkt innebär samt vad de två aminosyrorna har för isoelektrisk punkt.
Antar att jag kan räkna ut Ph i euleringsvätskan för att ta reda på att det är mer negativa eller positiva joner för respektive aminosyra, men vill främst veta hur DETTA påverkar hur mycket de rör sig?
Vad är Ph? Menar du pH, så skriv det!
Smaragdalena skrev:Vad är Ph? Menar du pH, så skriv det!
Förlåt för slarv, har du möjlighet att hjälpa mig?
Vad står det i din bok om hur laddningen för olika aminosyror påverkas av pH? Och så undrar jag som SvanteR:
Vilken koncentration saltsyra, och kan du räkna ut pH för lösningen med hjälp av koncentrationen?
Har du koll på vad isoelektrisk punkt betyder?
Vet du vad asparaginsyra respektive lysin har för isoelektrisk punkt?
(Jag har också sett IP eller IP för isoelektriska punkten.)
Smaragdalena skrev:Vad står det i din bok om hur laddningen för olika aminosyror påverkas av pH? Och så undrar jag som SvanteR:
Vilken koncentration saltsyra, och kan du räkna ut pH för lösningen med hjälp av koncentrationen?
Har du koll på vad isoelektrisk punkt betyder?
Vet du vad asparaginsyra respektive lysin har för isoelektrisk punkt?
(Jag har också sett IP eller IP för isoelektriska punkten.)
Ifall pH är högre än Ip är det främst positiva joner i aminosyran. Ifall pH är lägre än Ip är det främst negativa joner i aminosyran.
Har svarat på svantes kommentar där uppe!
Jag tror inte vi behöver räkna ut precis vilket pH det var. Istället kan vi dra slutsatser om aktuellt pH, från de tre vätskornas egenskaper. Det var en blandning (med okända volymförhållanden av) en alkohol, en keton och en stark syra i vatten.
@dwema: hur skulle du uppskatta att pH var, högt/neutralt/lågt?
Baserat på att saltsyran är närvarande i euleringsmedlet är det nog ganska lågt.
Din stationära fas består av cellulosa. Om du kollar bilden här så ser du att det är en polär molekyl, eftersom syre är mycket elektronegativt och drar till sig elektroner från kol och väte.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Cellulosa
Den rörliga fasen består av 2-propanol, etylmetylketon. Om du kollar på dem ser du att de också består av kol, syre och väte, men andelen syre är mycket mindre.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Isopropanol
https://sv.wikipedia.org/wiki/Butanon
Det gör att de blir mindre polära än den fasta fasen. Hjälper det dig vidare i resonemanget?