7 svar
304 visningar
kevigara 123
Postad: 16 apr 2023 16:15

Tunnskiktskromatografi

Hej, jag gjorde ett experiment där jag framställde acetylsalicylsyra och använde TLC för att analysera hur rent det var. Jag använde mig av 3 prov där A=Salicylsyra, B=Egna provet och C=Acetylsalicylsyra. A steg snabbt upp i plattan medans B och C steg ungefär lika långt.  Jag behövde ta reda på om acetylsalicylsyra eller salicylsyra är mest polärt. Plattan var polär så jag kom då fram till att acetylsalicylsyra är mer polärt på grund av att den interagerar mer med plattan och det tar långsammare för den att ta sig upp. Sedan såg jag en tråd på pluggakuten där en läxhjälpare förklarade att salicylsyra är mer polärt än acetylsalicylsyra. Hur ska man tänka?

mag1 9562
Postad: 16 apr 2023 17:15

Generellt gäller att separationen av ämnen under TLC beror på ämnenas skillnader i polaritet, tillsammans med hur starkt de enskilda ämnena binder till den stationära plattan (plattan) respektive löser sig i den mobila fasen (vätskan som vandrar upp längs plattan).

Om ett ämne löser sig bra i den mobila fasen kommer det vandra bättre än ett ämne som löser sig lite mindre bra.

Och omvänt, om ett ämne binder starkare till den stationära fasen kommer det att bromsas mer, och vandra kortare än ett ämne som inte binder speciellt bra till den stationära fasen.

 

Om beskriver den stationära och den mobila fasen kan vi kanske ge dig mer återkoppling på just ditt experiment.

kevigara 123
Postad: 16 apr 2023 17:40

Den mobila fasen bestod av 80 % Pentan, 19 % Etylacetat och 1 % Ättiksyra.

mag1 9562
Postad: 16 apr 2023 19:37

Du vet att plattans material var polärt (misstänker att det var kiselsyra, den vanligaste typen av stationär fas vid TCL).

 

kevigara skrev:

Den mobila fasen bestod av 80 % Pentan, 19 % Etylacetat och 1 % Ättiksyra.

Och hur polärt skulle du säga att den mobila fasen är, om du tittar på ämnena och deras procentandel?

kevigara 123
Postad: 16 apr 2023 19:42

Inte så polärt.

mag1 9562
Postad: 16 apr 2023 21:34
kevigara skrev:

Inte så polärt.

Det stämmer. Jag skulle dock säga att skillnader, i Rf-värden från endast en TLC platta/mobilfas, är lite knepiga att knyta till hur polära de olika ämnena är.

Hade en annan TLC körning gjorts med en annan mobilfas (t.ex. 50 % pentan, 49 % etylacetat, 1 % ättiksyra) skulle ämnenas Rf-värden kunnat jämföras mellan plattorna - på så vis skulle du kunnat se hur en mer polär mobilfas skulle påverka Rf-värdena.

 

Har du en bild av din platta att visa kanske, eller en skiss att visa?

kevigara 123
Postad: 16 apr 2023 22:01

Inte min exakt men jag har en modell av hur det kunde ha sett ut (som läraren hade med i instruktionerna) och den var väldigt lik min.

mag1 9562
Postad: 17 apr 2023 08:37

Okej, då såg du i alla fall att din bildade produkt stämde med ASA. Det går att resonera om ämnenas polariet utifrån deras Rf värden, men med endast en mobilfas blir det knepigare, då separationen är ett resultat av ämnenas polaritet tillsammans med interaktionen med stationära fasen och lösligheten i den mobila fasen - det skulle m.a.o. vara enklare att göra detta med ytterligare Rf värden från en annan mobil fas.

För man kan alltid invända att ett högre Rf-värde är p.g.a. en ökad löslighet eller en lägre (polär) interaktion med platta - i just denna mobila fas. Det blir då ett cirkelargument.

 

Men om du använder strukturerna och din kunskap om polaritet, kan du motivera varför ett ämne är mer polärt än det andra.

Svara
Close