Tryck och jmv?
Hej har lite svårt att förstå hur tryck påverkar jämvikt, uppskattar om någon vill ta sig tiden till att bara förklara det lite enkelt
Är du med på att ett högre tryck av en gas innebär att dess koncentration är högre? Om man höjer trycket innebär det alltså att öka koncentrationen av ämnet. Hur påverkar det en jämvikt?
Teraeagle skrev:Är du med på att ett högre tryck av en gas innebär att dess koncentration är högre? Om man höjer trycket innebär det alltså att öka koncentrationen av ämnet. Hur påverkar det en jämvikt?
Det är jag med på, men att en ökning av totaltryck går åt sidan med minst partiklar hänger jag inte riktigt med på
Det beror på hur man ökar trycket. Ökar du trycket genom att tillföra en inert gas händer inget med jämvikten. Ökar du trycket av ett ämne som deltar i jämvikten kommer den förskjutas åt andra hållet (ex. öka trycket av ett ämne på reaktantsidan så får du mer av ämnena på produktsidan vid jämvikt).
Teraeagle skrev:Det beror på hur man ökar trycket. Ökar du trycket genom att tillföra en inert gas händer inget med jämvikten. Ökar du trycket av ett ämne som deltar i jämvikten kommer den förskjutas åt andra hållet (ex. öka trycket av ett ämne på reaktantsidan så får du mer av ämnena på produktsidan vid jämvikt).
Okej. Har en uppgift som lyder:
följande jmv har ställt in sig: 4NH3 + 5O2 <-> 4NO + 6H2O
c) Hur förändras substansmängden H2O om trycket ökas genom volymminskning?
Här förändrar man inte trycket med en gas som kan vara med och delta i reaktionen, hur tänker jag här?
Är vattnet i gasfas (vattenånga) eller är det flytande vatten?
Teraeagle skrev:Är vattnet i gasfas (vattenånga) eller är det flytande vatten?
gas!
När volymen minskar kommer koncentrationerna av ämnena att öka (de ökar alla lika mycket i procent räknat). Kommer det innebära att täljaren eller nämnaren växer mest i jämviktsekvationen?