Trommersprov och jodprov
Hej, jag hade en laboration där vi gjorde trommers prov samt jodprovet på olika kolhydrater (glukos, stärkelse, fruktos, sackaros, maltos) , stärkelsen blev då svart i trommers prov och blått i jodprovet men vad är anledningen till det? Tacksam för svar
Vad har du hittat själv?
Du fick en annan färg med jod-stärkelse provet jämfört med jodlösningen, så något skedde, vad?
Vad visar Trommers prov på?
Det är de jag inte vet jag vet inte vad som skedde? Vadå vad visar trommers prov på?
Sereen skrev:Det är de jag inte vet jag vet inte vad som skedde? Vadå vad visar trommers prov på?
Var har du letat? Wikipedia kanske?
Det går lika snabbt för dig att googla som för oss - vi hjälper dig att hitta svaret själv, men du behöver först försöka själv.
Fastnar du eller vill ställa följdfrågor går det så klart bra.
Jag har sökt runt i 3 dagar nu och tänkt jag hittar inget och det är därför jag frågar om någon vet?
Men har du då missat wikipediasidan för Trommers prov?
Den beskriver vad som sker. Fastnar du på någon detalj får du så klart återkomma.
Jo det har jag sett, men jodprovet då?
Vad har du själv hittat för information om jodprovet?
Det går nästan lika snabbt för dig att läsa där som att fråga här. Vi hjälper dig att besvara dina frågor, men du behöver läsa på själv.
Jag diskuterar gärna om du får vidare frågor eller fastnar.
Fruktos, glukos och maltos får en orangefärgad nyans efter vattenbadet, är det en anledning till varför de är reducerande?
Nej att färgen ändras är ett sätt att detektera/se om provet innehåller något som kan reducera - vilket ger en ändring av färgen.
Det som avgör om kolhydraterna är reducerande är om de har en funktionell grupp som kan oxideras till en karboxylsyra, och samtidigt reducera t.ex. kopparjoner som i Trommers prov.
i trommers prov och jodprovet blir stärkelsen svart/blå beror det på de funktionella grupperna? Keton och aldehyd?
Är det pga att dessa sockerarter innehåller en aldehydgrupp som gör att de reduceras och som gör att färgen ändras till orange? Isf vad finns det i aldehyder som gör att de kan reduceras till skillnad från stärkelse eller sackaros exempelvis?
Nej de två olika proverna fungerar på olika sätt.
Trommers provet detekterar förekomst av en reducerande grupp i kolhydrater. Och endast aldehyden kan oxideras av kopparjoner. Oxidation av ketoner kräver mycket mer kraftfulla oxidationämnen som kaliumpermanganat.
Under jodprovet sker en reversibel interaktion mellan polyjodidjoner som binds inuti polysackarider av helikal strukturer, t.ex. amylos.
Är det därför de blir blå/svarta?
Ja finns det helikala polysackarider (gröna i bilden) kan polyjodidjoner stabiliseras inuti helixen, och dessa polyjodidjoner i helixen ger den mörkblå färgen.
Men gäller det både trommers prov och jodprovet eller bara jodprovet?
Så eftersom ketoner kräver mer oxidationsämnen, betyder det att kolhydrater som innehåller ketoner ej kan reduceras? Och att endast kolhydrater med en aldehydgrupp kan?
Sereen skrev:Men gäller det både trommers prov och jodprovet eller bara jodprovet?
Som jag skrev tidigare
Nej de två olika proverna fungerar på olika sätt.
Trommers provet detekterar förekomst av en reducerande grupp i kolhydrater. Och endast aldehyden kan oxideras av kopparjoner. Oxidation av ketoner kräver mycket mer kraftfulla oxidationämnen som kaliumpermanganat.
Under jodprovet sker en reversibel interaktion mellan polyjodidjoner som binds inuti polysackarider av helikal strukturer, t.ex. amylos.
Sereen skrev:Så eftersom ketoner kräver mer oxidationsämnen, betyder det att kolhydrater som innehåller ketoner ej kan reduceras? Och att endast kolhydrater med en aldehydgrupp kan?
Ja.
Okej men de här e anledningen till att stärkelse blir blå med jodprovet men varför blir den svart med trommers prov?
Sereen skrev:Okej men de här e anledningen till att stärkelse blir blå med jodprovet men varför blir den svart med trommers prov?
Det står ju wikipediasidan vilken färg Fehlings reagens har. Och vilken färg den får om den hettas upp och det finns reducerande ämnen. Du skrev ju tidigare att du läst om Trommers prov på Wikipedia.
Jo det har jag läst, men jag undrar Vrf den blir svart?
Fehlings reagens färgas inte svart, utan röd!
Som det står i texten på Wikipedia:
Trommers prov är ett kemiskt test som används för att påvisa reducerande sockerarter som glukos, maltos, laktos med flera. Dessa innehåller alla den funktionella gruppen aldehyd, vilken har lätt för att reagera. Trommers prov kan användas för att påvisa glukos i urinen, vilket är ett tecken på diabetes. Testet är uppkallat efter den tyske kemisten Karl August Trommer (1806 - 1879).[1][2]
Man tillsätter 6 droppar kopparsulfat och natriumhydroxid (så kallad Fehlings-lösning) i lösningen som skall undersökas, tills denna ändrar färg till ljusblå. [förtydliga]Sedan uppvärms lösningen. Om lösningen färgas tegelröd innebär det att den innehåller reducerande sockerarter.
Sockerarten oxideras till motsvarande karboxylsyra, medan Cu2+ reduceras till Cu+ enligt:
Cu2+blå (eg. [Cu(H2O)4]2+) → Cu+tegelröd (eg. Cu2O)
Där Cu2+ är blå till färgen och Cu+ är tegelröd.
Det är aldehyd gruppen i sockerarten som oxideras och blir till en karboxylgrupp.
Aha så stärkelsen ska bli röd och inte svart/blå?
Nej det är fortfarande två olika saker.
Antingen läser du inte tillräckligt noggrant eller så blandar du fortfarande ihop dem.
Trommers prov detekterar förekomst av reducerande kolhydrater.
Jodprovet detekterar förekomst amylos = stärkelse.
Ja jag förstår de där, men de jag vill veta är varför stärkelsen blir mörkblå/svart med trommers prov är det för samma anledning?
Vilken färg hade stärkelseprovet med Fehlings lösning innan du hettade upp provet?
Vilken färg hade lösningen efter?
Innan den låg i vattenbadet minns jag inte vilken färg den hade men efter blev den blå/svart
Jo den va blå som alla andra innan
Så den blev inte röd som för de reducerande kolhydraterna. Då verkar det inte som om det finns tillräckligt många aldehydgrupper i stärkelsen för att reducera kopparjonerna, eller hur?
Aa precis, stärkelse är inte reducerande
Inte tillräckligt mycket för att du skall se det. Änden i stärkelsen är en glukosmolekyl, som kan reducera - men endast en reducering på hela strängen av kolhydrater (hundratals och mer).
Så ja det är för lite reduktion för att du skall kunna se det med Trommers prov.